Een screenshot uit de camerabeelden van de mishandeling
NOS NieuwsAangepast

Filipijnse (65) in New York op stoep in elkaar getrapt: 'Niemand deed iets'

De politie in New York heeft een man opgepakt die ervan verdacht wordt een Filipijnse vrouw op klaarlichte dag te hebben mishandeld op straat. Hij is aangeklaagd voor geweldpleging met racistisch motief.

"Jij hoort hier niet", zou de dader hebben geroepen naar slachtoffer. Op video is te zien dat een man herhaaldelijk op de 65-jarige immigrant intrapt. Uit de beelden blijkt ook dat omstanders en winkelbeveiligers niet ingrepen.

De politie heeft deze camerabeelden vrijgegeven. Let op; ze kunnen als schokkend worden ervaren:

De aangehouden verdachte is volgens Amerikaanse media de 38-jarige Brandon Elliot. De inwoner van New York zou in een hotel wonen dat dient als daklozenopvang, een paar straten verwijderd van de plek van de mishandeling.

De aanval in Manhattan wordt gezien als de zoveelste racistische aanval tegen de Aziatische gemeenschap in de VS. Volgens belangenorganisaties is het aantal meldingen daarvan fors gestegen sinds het begin van de coronapandemie.

'Hartverscheurend'

Lokale autoriteiten veroordelen de mishandeling en roepen inwoners van de stad op bij dit soort incidenten altijd in actie te komen. "De passiviteit is hartverscheurend als je naar de video kijkt", zegt mensenrechtenadvocaat Mon Yuck Yu tegen The New York Times. "Als je wordt aangevallen, komt de samenleving niet voor je op."

Op de videobeelden lijkt het alsof er geen duidelijke aanleiding is voor de geweldsuitbarsting. De vrouw loopt over straat en wordt voor een winkel in haar maag getrapt. Ze valt op de grond en de man schopt haar vervolgens drie keer tegen het hoofd.

Terwijl het slachtoffer op straat ligt en de dader wegloopt, sluit een van de winkelbeveiligers de deur van de zaak. Het management van de onderneming zegt dat de werknemers voorlopig zijn geschorst en dat er een onderzoek loopt. Volgens de vakbond hebben de beveiligers wel degelijk gelijk hulp ingeschakeld.

Burgemeester Bill de Blasio spreekt van een "absoluut weerzinwekkende en schandalige" daad. Hij zegt dat het "totaal onacceptabel" is dat omstanders niet ingrepen. "Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet; je moet je mede-New Yorker helpen. Schreeuw dat er iets gebeurt, probeer te helpen of bel het alarmnummer."

Ze had mijn moeder kunnen zijn.

Andrew Yang, kandidaat-burgemeester New York

Het slachtoffer is dinsdag ontslagen uit het ziekenhuis. Ze heeft volgens Amerikaanse media ernstig letsel opgelopen, maar details zijn niet bekend. Ook de identiteit van de 65-jarige vrouw is niet openbaar gemaakt.

"Ze had mijn moeder kunnen zijn", zegt burgemeesterskandidaat Andrew Yang. Hij is de zoon van Taiwanese immigranten. Yang adviseert Aziatisch-Amerikaanse inwoners zo veel mogelijk samen over straat te lopen, ter bescherming.

Schietpartij in massagesalons

Twee weken geleden werden in de stad Atlanta acht mensen doodgeschoten, zes van hen waren van Aziatische komaf. Volgens de politie heeft de 21-jarige verdachte verklaard dat hij geen racistisch motief had. Hij zou vanwege zijn seksverslaving de massagesalons hebben aangevallen. Maar volgens de Aziatische gemeenschap in Amerika speelde racisme hoogstwaarschijnlijk wel een rol bij de aanslag.

Stop AAPI Hate, een belangenorganisatie voor Aziatische Amerikanen, schrijft dat er tussen maart 2020 en februari 2021 bijna 3800 racistische incidenten zijn gemeld. Het gaat bijvoorbeeld om scheldpartijen en fysieke mishandeling. Het aantal is volgens de organisatie maar een fractie alle incidenten.

Wurggreep in metro

In New York zijn dit jaar 33 geweldsincidenten gepleegd met een mogelijk racistisch motief. Dat zijn er drie keer zo veel als rond dezelfde tijd vorig jaar, meldt de politie.

Deze week dook er nog een video op van een andere mishandeling van een Aziatische Amerikaan. Het slachtoffer kreeg klappen en werd in een wurggreep gehouden in een rijdende metro. De man viel uiteindelijk bewusteloos neer en de dader liep weg, zonder dat iemand ingreep. In dit geval schreeuwden passagiers in de trein wel dat de aanvaller hem los moest laten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl