Klassenfoto in coronatijd
NOS Nieuws

Dit jaar geen klassenfoto, maar een 'koppenkaart'

  • Vincent van Rijn

    verslaggever Binnenland

  • Vincent van Rijn

    verslaggever Binnenland

Het is een van de vele vragen voor schoolbesturen dit jaar. Hoe ga je om met de komst van de schoolfotograaf? Op sommige scholen komt er geen fotograaf op bezoek, op andere wordt alleen de klassenfoto overgeslagen omdat anderhalve meter dan geen optie is.

Maurice Looman van Foto Koch merkt dat zijn bedrijf bij ruim de helft minder scholen langsgaat dan normaal. "Je merkt dat er twee soorten scholen zijn. De ene zegt: kom alsjeblieft want we willen het graag hebben. Maar veel andere zeggen: liever niet, want we willen geen externe mensen in de school. We hebben het wel een beetje zwaar."

Meerdere dagen

Daar komt nog bij dat op middelbare scholen nu regelmatig met halve klassen wordt gewerkt: "Dan moeten we dus meerdere dagen naar zo'n school toe om de klas compleet te krijgen. Het is best een gedoe."

Op de Rotterdamse basisschool Over de Slinge ging het maken van de klassenfoto wel door. Zoveel mogelijk op afstand, al lukt dat niet altijd even goed:

Klassenfoto in coronatijd: fotoshoppen of de brandtrap op

Bedrijven die de schoolfoto's verzorgen nemen extra maatregelen. Zo worden bij Kiek Schoolfoto de fotografen wekelijks getest, vertelt Marjol Westerburgen. Verder probeert de fotograaf altijd anderhalve meter afstand te houden. Bij een leerling het kraagje goed doen zit er dit jaar dan ook niet in.

Een bezoek is ook flink ingekort: "We fotograferen dertig kinderen in een kwartier. Op een school met 400 kinderen zijn we vaak om 12.00 uur alweer weg. De 'broertjes-en-zusjes-foto' doen we nu niet omdat ze in verschillende klassen zitten. Dat scheelt trouwens ook behoorlijk wat tijd, want ze vinden elkaar niet altijd even aardig."

Zo ziet een 'koppenkaart eruit:

koppenkaart kiek Schoolfoto

Er zijn verschillende alternatieven voor de traditionele klassenfoto, die vanwege de anderhalve meter afstand op middelbare scholen nu niet wordt gemaakt. Soms worden kleine groepjes leerlingen uit dezelfde bubbel gefotografeerd en later samengevoegd met de rest van de klas op één foto.

Een andere oplossing is de zogenoemde 'koppenkaart', waarmee ook Kiek Schoolfoto werkt. Alle portretfoto's worden dan naast elkaar gezet met op de achtergrond bijvoorbeeld de school.

Buiten

Als extra voorzorgsmaatregel alle foto's buiten maken is volgens Maurice Looman geen optie: "Dan moeten alle kinderen zonder jas naar buiten, want je wil ook niet dat ze met een jas op de foto staan. En het licht is beperkt. Dan is het weer bewolkt en dan valt er weer regen. Te veel rompslomp."

Looman verwacht wel dat het in de komende maanden drukker wordt. "April, mei en juni zijn voor ons altijd drukke maanden. Dat is dit jaar nog versterkt omdat afspraken van bijvoorbeeld december zijn verplaatst tot het einde van dit schooljaar. Hopelijk blijven de scholen wel open."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl