Catharina van der Sloot ANP

De Nederlandse waterpolosters zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het finaletoernooi van de World League. In de laatste groepswedstrijd tegen Rusland volstond alleen een zege voor kwalificatie, maar een overwinning zat er nooit in: 10-15 (1-2 3-4, 2-4, 4-5).

Oranje stuitte in Boedapest op een te sterke tegenstander, die in alle periodes de bovenhand had, en eindigde daardoor buiten de topvier.

Vizier niet op scherp

Rusland, in de halve finales van de EK van 2020 ook al te sterk voor Oranje, had donderdag met 17-9 verloren van Spanje en dat had Nederland nog hoop op een goed resultaat gegeven.

Maar vooral aanvallend kwam Oranje tekort: van de vijf manmeersituaties leverden er maar twee een treffer op en vooral Sabrina van der Sloot (één goal uit tien pogingen) had het vizier niet op scherp staan. Simone van de Kraats was topscorer met vijf doelpunten.

Eindstand Europese kwalificatie World League

1. Hongarije 6-16
2. Spanje 6-14
3. Rusland 6-9
4. Griekenland 6-9
5. Nederland 6-8
6. Italië 6-7
7. Frankrijk 6-0

Nederland, al zeker van deelname aan de Olympische Spelen, zette vrijdag nog wel een stap in de goede richting van de finale door Europees kampioen Spanje te verslaan, maar wist het ticket uiteindelijk dus niet veilig te stellen.

Plan B

"We hebben tegen Rusland een goed niveau gehaald", oordeelde bondscoach Arno Havenga. "Alleen ontbrak de echte overtuiging in de afronding. Dat kwam deels door vermoeidheid. We hadden hier al twee wedstrijden gespeeld tegen twee toplanden. Mede daardoor kwamen we tegen Rusland kracht tekort. Het is heel vervelend dat we de Super Final niet hebben gehaald. Het had mooi gepast in ons zomerprogramma, maar het is geen ramp. We hebben plan B klaarliggen."

Hongarije, Spanje, Rusland en Griekenland zullen uitkomen in de finale van de World League.

STER reclame