Betogers in Bristol EPA

Gisteravond is een protest in de Engelse stad Bristol opnieuw uitgelopen op een hardhandig treffen tussen oproerpolitie en betogers. Voor de derde keer in een week tijd gingen mensen de straat op om te protesteren tegen een wetsvoorstel dat politieagenten meer bevoegdheden geeft om ook vreedzame protesten in te perken. De politie zegt te zijn bekogeld met bakstenen en flessen. Tien betogers zijn aangehouden vanwege gewelddadigheden, het aanvallen van een hulpverlener en drugsbezit.

Zo'n duizend mensen waren op het Kill the Bill-protest afgekomen. Net als afgelopen zondag en dinsdag begon de betoging vreedzaam. Toen de politie om 22.00 uur de menigte probeerde te verspreiden met een beroep op de coronaregels, stuitten de agenten op fel en hardhandig verzet. Ze zetten honden, paarden en pepperspray in om de betogers te verdrijven.

De demonstranten lieten zich niet zomaar wegsturen:

Demonstranten en politie Bristol botsen bij protest tegen nieuwe politiewet

Steeds meer maatschappelijke organisaties en groeperingen maken bezwaar tegen het wetsvoorstel dat de politie in staat stelt een straatprotest te beëindigen als dat te lang duurt of te rumoerig is. Tegenstanders vonden dat het recht op demonstreren te veel wordt ingeperkt. "Ook staat in deze wet dat de straffen flink verhoogd worden, voor bijvoorbeeld het bekladden van monumenten of standbeelden, tot wel tien jaar cel", zegt correspondent Tim de Wit.

Het is niet toevallig dat uitgerekend in Bristol het verzet uit de hand loopt, aldus De Wit. "Hier werd vorig jaar bij antiracismeprotesten het standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston in het water gegooid. Dat leidde toen tot grote spanningen tussen de politie en demonstranten. In die stad is de boosheid over deze wet enorm."

Tot de nieuwe politiewet is onder meer besloten na de onaangekondigde straatblokkades van klimaatbeweging Extinction Rebellion in 2019 en vorig jaar, waardoor het verkeer in Londen werd ontregeld.

Sarah Everard

Het verzet tegen de conceptwet groeide door het stevige politieoptreden tegen mensen die op 13 maart in Londen bijeen waren om Sarah Everard te gedenken, die door een politieagent is ontvoerd en vermoord. Het voorstel is door het Lagerhuis aangenomen en ligt nu bij het Hogerhuis.

Ook elders in Engeland zijn dit weekend Kill the Bill-protesten georganiseerd, onder meer in Manchester, Sheffield, Birmingham en Portsmouth.

STER reclame