Frankrijk verliest van Schotland, rugbyers Wales winnen zeslandentoernooi

Franse rugbyers verliezen van Schotland, Wales wint Six Nations

De rugbyers van Wales hebben zonder zelf te spelen het zeslandentoernooi op hun naam geschreven. Frankrijk had Wales vrijdagavond nog van de titel kunnen houden, maar Les Bleus voldeden in het inhaalduel met Schotland niet aan hun opdracht en verloren zelfs: 23-27.

De Fransen hadden voor de eindzege in het toernooi een overwinning met minstens 21 punten nodig (om het doelsaldo van Wales te overtreffen) en een bonuspunt (die wordt verdiend bij het maken van vier try's).

In de eerste helft kwam Frankrijk via een penaltykick snel op 3-0, maar vervolgens namen de Schotten het heft in handen. Pas in de 36ste minuut wist Brice Dulin de eerste van de benodigde vier try's te maken waarna Frankrijk met een 13-10 voorsprong ging rusten.

Schotten winnen in extra tijd

Ook na rust wist Frankrijk niet het gewenste verschil te maken. De Fransen kwamen nog tot twee try's, wat sowieso niet genoeg was, en zagen in de slotfase de Schotten zelfs nog winnen door een try van Duhan van der Merwe in de extra tijd. Het was voor het eerst sinds 1999 dat Schotland een zege in Parijs boekte.

6. Italië 5-0 (55-239)

Afgelopen zaterdag had Wales de zege in de Six Nations al voor het grijpen, maar ging het tegen Frankrijk in de allerlaatste seconde mis. De Welshmen leidden in Parijs met 30-25, maar in de laatste aanval van de wedstrijd maakte Dulin er namens Frankrijk met een try nog 32-30 van.

De droom van een grandslam - alle wedstrijden van het zeslandentoernooi winnen - ging zodoende voor Wales in rook op. Maar dankzij de hulp van de taaie Schotten kan de champagne alsnog worden ontkurkt.

Het is de 28ste keer dat Wales het prestigieuze toernooi wint en de tweede keer in de laatste drie jaar.