Kasper Asgreen wint de E3 Classic
NOS Wielrennen•

Van der Poel niet opgewassen tegen Deceuninck: Asgreen schittert in E3 Classic

De Deen Kasper Asgreen heeft op wonderbaarlijke wijze de 64ste editie van de E3 Classic gewonnen. De hardrijder van Deceuninck Quick-Step begon op 75 kilometer van de streep aan een solo, werd met nog twaalf kilometer te gaan achterhaald, waarna hij op vier kilometer van de meet nog eens demarreerde. En dit keer zag het elitegroepje met onder anderen Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle hem niet meer terug.

Van der Poel sprintte achter Florian Sénéchal (ook Deceuninck) naar de derde plaats.

Graadmeter Ronde van Vlaanderen

De E3 Saxo Bank Classic, voorheen de E3-prijs, gaat deels over hetzelfde parcours als de Ronde van Vlaanderen en geldt daarom als belangrijke graadmeter voor de klassieker, die op zondag 4 april verreden wordt.

In de 203 kilometer rond Harelbeke moesten de renners negen kasseistroken en zeventien korte klimmetjes over, waaronder de Paterberg en de Oude Kwaremont, bekende scherprechters uit Vlaanderens mooiste.

Kortom: een parcours op het lijf geschreven van Van der Poel en Wout van Aert, de nummers 1 en 2 van de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar. De twee favorieten moesten dan wel afrekenen met de traditioneel sterke formatie van Deceuninck Quick-Step, dat onder anderen met Zdenek Stybar - de winnaar van de laatste editie -, Yves Lampaert en Asgreen aan de start stond.

Mathieu van der Poel

In het begin van de koers ontstond een kopgroep van twaalf renners, met daarin drie Nederlanders: Niki Terpstra (winnaar van 2018), Julius van den Berg en Taco van der Hoorn. De vroege vluchters hadden echter geen schijn van kans toen Deceuninck op 79 kilometer van de streep de koers openbrak.

Stybar versnelde op de Taaienberg, ook een bekende kasseienklim uit de Ronde van Vlaanderen en Van der Poel en Van Aert volgden, samen met onder anderen Asgreen, de nummer twee in de Ronde van Vlaanderen van 2019.

Het elitegroepje bleef echter niet lang weg en vlak voordat Van der Poel en co werden bijgehaald door het uitgedunde peloton, reed Asgreen in zijn eentje weg.

Met nog twintig kilometer te gaan leidde Van Aert zelf het einde van zijn koers in. De Belg van Jumbo-Visma ging aan, maar moest passen toen Van der Poel zijn aanval overnam.

Stybar, Sénéchal, Oliver Naesen en Greg Van Avermaet (AG2R) konden wel mee en vormden het eerste achtervolgende groepje. Even later wist Dylan van Baarle (Ineos) ook nog aan te sluiten bij de groep, die op twaalf kilometer van de finish het gat met Asgreen nog wist te dichten.

Ploegenspel

Maar de Deense kampioen had een goede dag en in de slotfase ging hij er opnieuw in zijn eentje vandoor. In de achtervolgende groep hielden zijn twee ploeggenoten hun benen stil.

Van Avermaet en Naesen deden nog een poging om Asgreen terug te halen, maar zonder succes. Ook Van der Poel bleef azen op een ultieme aanval, maar zat gevangen in het ploegenspel.

"Wat moet je doen met zoveel mannen van Deceuninck? Als je de een gaat halen, dan gaat de ander demarreren. Dat weet je gewoon. Wat dat betreft was het jammer dat ik Wout kwijt was", reageerde Van der Poel bij het Belgische Sporza. "Een podiumplaats was het hoogst haalbare. De sterkste man in de wedstrijd heeft gewonnen", aldus de Nederlandse nummer drie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl