Het skelet komt mogelijk uit de Romeinse tijd Waterschap Rivierenland

Bij werkzaamheden aan de Waaldijk bij Oosterhout (Gelderland) is een eeuwenoud skelet gevonden. Het gaat om menselijke resten uit de tijd van de Romeinen of de vroege Middeleeuwen. "Het skelet is tussen de 1500 en 2000 jaar oud", zegt archeoloog Eric Norde tegen Omroep Gelderland.

Archeologen begonnen twee weken geleden met onderzoek langs de Waaldijk tussen Wolferen (gemeente Overbetuwe) en Sprok (Nijmegen). Daar wordt straks over een lengte van 15 kilometer gewerkt aan het versterken van de dijk.

Ze vonden bij dat onderzoek ook al een boerenerf uit de Romeinse tijd. "Daarbij ging het voornamelijk om houten resten van de boerderij. Ook hebben we resten van een waterput aangetroffen", zegt Norde.

Klomp roest

Röntgenfoto's moeten uitwijzen of ook het skelet uit de Romeinse tijd afkomstig is. "Dat zou bijzonder zijn, want doden werden toen over het algemeen gecremeerd en niet begraven." Als het skelet uit de vroege Middeleeuwen komt, is dat volgens de archeoloog eveneens bijzonder, omdat er in de regio nauwelijks vondsten uit die tijd zijn gedaan.

Bij het skelet is ook een klomp roest aangetroffen, dat nu wordt onderzocht in een laboratorium.

Norde verwacht de komende tijd meer ontdekkingen langs de Waaldijk te doen. Er wordt op 26 plekken archeologisch onderzoek gedaan. "Het gebied waar de dijk doorheen gaat, kent een vrij rijke geschiedenis. We willen voorkomen dat er resten in de grond zitten die door de werkzaamheden aan de dijk kapot zouden gaan."

STER reclame