IJsstadion Thialf
NOS Schaatsen

TU Delft: gedraaide roosters zorgen voor geringe meewind in Thialf

Het draaien van luchtroosters aan de buitenkant van de boarding in ijsstadion Thialf heeft gezorgd voor een luchtcirculatie in de richting van de schaatsers. Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft, die in opdracht van de directie van Thialf onderzoek hebben gedaan naar de luchtstromen in de hal.

Al direct bij de opening van het schaatsseizoen merkten tal van schaatsers en trainers op dat de luchtcirculatie in Thialf veranderd was. Sommigen spraken van een duidelijk merkbare rugwind, die zou worden veroorzaakt door de roosters aan de buitenkant van de boarding. Die roosters zijn voorafgaand aan het seizoen een kwartslag gedraaid.

De blaasrichting van de roosters is door de directie veranderd in een poging het zogenaamde luchtgordijn rond de baan beter te sluiten, waardoor de wind die door de schaatsers wordt veroorzaakt niet naar de tribunes verdwijnt, maar boven de baan blijft hangen.

Op basis van het onderzoek van de TU Delft concludeert de directie van Thialf nu: "Het systeem veroorzaakt een zeer lage luchtstroom van 0,10 à 0,15 meter per seconde. Dat is vergelijkbaar met windkracht 0 in de buitenlucht. Volgens TU Delft is het duidelijk dat er hierdoor in Thialf geen sprake is van oneerlijke omstandigheden."

Bekijk hieronder een reportage van eind januari over de veranderde omstandigheden in Thialf:

Met hard ijs en een veranderd luchtgordijn gaat het razendsnel in Thialf

De meest in het oog springende prestatie van de afgelopen winter is het wereldrecord dat de Zweed Nils van der Poel noteerde op de 10 kilometer. Het was het eerste wereldrecord in Thialf in veertien jaar tijd. Ook op de 5 kilometer bij de mannen en de 3 kilometer bij de vrouwen werd het baanrecord aangescherpt.

Of die tijden ook mogelijk waren geweest als de roosters niet waren gedraaid, kunnen de onderzoekers niet vaststellen. Daarvoor zou moeten worden gekeken naar de luchtstromen in de hal bij een situatie waarin de roosters in de oude positie staan.

In aanloop naar het WK viel het niet alleen Nederlanders, maar ook internationale rijders op dat de omstandigheden in Thialf waren veranderd. "Ik ben niet in vorm en rijd 1.07,6", zei sprinter Pavel Koelizjnikov een week voor de WK afstanden. "Ik voelde de wind toen ik mijn hand uitstak. Dat vind ik niet eerlijk, al blaast de wind omhoog en niet in je rug."

'Vergelijk met internationale ijsbanen'

Hoewel de onderzoekers menen dat er geen sprake was van oneerlijke omstandigheden, raden ze wel aan meer onderzoek te doen naar luchtstromen in de schaatssport.

De directie van Thialf daarover: "Omdat ook een minimaal effect toch invloed kan hebben op de eindtijd, adviseert TU Delft vervolgonderzoek te doen om te beoordelen hoe dit zich verhoudt tot de luchtcirculatie van de rijders zelf en vooral een vergelijk te maken met andere internationale ijsbanen."

Naast de luchtcirculatie zijn er meer factoren die de schaatsers aan snelle tijden kunnen helpen. Dat leggen we uit in onderstaande video:

Sportexplainer: ideale schaatsomstandigheden

Directeur Marc Winters houdt een dubbel gevoel over aan het onderzoek en de resultaten.

"Ik ben blij dat onafhankelijk is vastgesteld dat we hier geen rare dingen doen. Maar de beeldvorming was kwalijk voor de goede reputatie van Thialf en nadelig voor sommige atleten en fans die twijfelden aan de records."

Bekijk hieronder de reportage over het onderzoek en het hele interview met directeur Winters:

De keuze om de roosters halverwege het seizoen te draaien, vindt hij ongelukkig. "We hebben het gedaan met de theorie: baat het niet, dan schaadt het niet. Dat klopt technisch nog steeds, maar communicatief niet. Met de wetenschap van nu, had ik wel even gewacht en het niet gedaan."

Of de roosters in aanloop naar het volgende seizoen weer worden teruggedraaid, is nog onduidelijk. "Dat is een van de afwegingen die we de komende maanden gaan maken."

"Persoonlijk denk ik dat het grootste verschil komt omdat we zonder publiek hebben geschaatst. Op het moment dat je de roosters terugdraait en er wordt minder hard geschaatst, is de conclusie dat het aan de roosters ligt, terwijl ik eerder denk dat het aan het publiek ligt. We zijn voorzichtig met het veranderen van allemaal variabelen naar volgend seizoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl