NOS Nieuws

Verbazing en teleurstelling na OM-advies om NAM niet te vervolgen

Bewoners van het Groningse aardbevingsgebied reageren verbaasd maar ook teleurgesteld op het advies van het Openbaar Ministerie om de NAM niet te vervolgen. Het OM vond geen bewijs dat de bewoners moesten vrezen voor hun leven door de gevolgen van gaswinning door de NAM.

In 2017 begon een groep individuele klagers samen met de Groninger Bodem Beweging een zogeheten artikel-12-procedure om een OM-onderzoek af te dwingen. Een van die klagers, Lambert de Bont, vindt de uitkomsten van dat onderzoek teleurstellend, al lag het volgens hem wel "in de lijn der verwachting".

"Immers, de opdrachtgevers van de NAM zaten in het kabinet-Rutte II en die worden door het OM ontzien", aldus de Bont.

Het OM concludeert dat er inderdaad schade was aan woningen, maar dat in geen enkel geval kon worden vastgesteld dat bewoners direct gevaar liepen. Vincent Bernardus, die met zijn gezin zijn huis uit moest, begrijpt daar niets van. "Kan iemand mij dan alsjeblieft vertellen waarom mijn vader er niet meer is", vraagt hij zich af op Twitter.

Ook de voorzitter van de Groninger Bodem Beweging noemt het besluit van het OM onbegrijpelijk. "Tientallen mensen moesten gedwongen hun huis verlaten vanwege acuut instortingsgevaar", zegt Jelle van der Knoop. "Misschien is er geen sprake van intentie maar wel van de wetenschap dat als men doorgaat met gaswinnen mensen in levensgevaar worden gebracht."

Hij vindt dat de NAM in 2015 in overleg met het Rijk had kunnen besluiten om de gaswinning tot 0 terug te brengen.

Gevoelens van onveiligheid

De Groningse Kirsten de Jong valt over het woordgebruik van het OM. De hoofdofficier zei eerder vandaag dat er "niets wordt afgedaan aan het concrete leed dat klagers en andere gedupeerden tot op de dag van vandaag ondervinden van de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. En de daarmee gepaard gaande gevoelens van onveiligheid".

"U slaat hier de plank heel erg mis", twittert De Jong. "Het zijn geen gevoelens van onveiligheid, wij leven simpelweg onveiliger dan de rest van NL. Ik vind dit een buitengewoon schandelijke opmerking."

Advocaten Gerard Spong en Emile van Reydt delen de verbazing over het besluit. Zij dwongen af dat het OM onderzoek zou doen naar mogelijk strafbaar handelen van de NAM.

"Het Openbaar Ministerie miskent dat in beginsel iedere aardbeving een substantieel levensgevaar meebrengt", stelt Spong. "Daarbij is niet slechts instortingsgevaar relevant, maar ook gevaar voor neervallende balken, planken etcetera. Kortom, een (Groningse) aardbeving wordt hier ten onrechte door het OM tot een peulenschil gedegradeerd. Daar verzetten wij ons tegen."

"De door onze cliënten beschreven situaties van een gespleten schoorsteen boven een kinderslaapkamer tot vallende glasscherven ter grootte van een keukenmes zijn onmiskenbaar levensgevaarlijk geweest. Wie dat niet onderkent, is ziende blind", voegt Van Reydt daaraan toe.

Goed nieuws

De NAM noemt de beslissing van het OM goed nieuws. "Dit besluit heeft de officier genomen na een uitgebreid onderzoek naar de feiten en verklaringen van betrokkenen. We moeten uiteraard nog wel de instemming van het hof afwachten, maar dit is een belangrijke stap", zegt directeur Johan Atema.

De NAM betreurt dat veel bewoners in Groningen "aanzienlijke overlast en schade hebben ondervonden van de bevingen". "De onrust die dat veroorzaakte heeft diepe sporen achtergelaten bij veel Groningers en heeft de levens van een groot aantal bewoners ingrijpend veranderd. Dat spijt de NAM."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl