Website BackMe.org
NOS Nieuws

Online platform BackMe verwijdert account van Vizier op Links

De eigenaar van het online platform BackMe heeft het account verwijderd van Vizier op Links, een radicaal-rechts actieplatform. De afgelopen dagen was er veel te doen om stickers en pamfletten die werden bezorgd op verschillende huisadressen. De BackMe-eigenaar neemt nadrukkelijk afstand van de intimidaties en angst die het platform verspreidt.

Historicus en universitair docent migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden Bouras trof zondag een sticker van het platform op haar deur aan. "Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links", stond erop vermeld.

Zij en ook een aantal andere opiniemakers worden "in de gaten gehouden" door het anoniem opererende account Vizier Op Links. Onbekend is welke persoon of personen hierachter zitten.

Donaties van donateurs

Oprichter van online platform BackMe, Ahmed Aarad, ontkent ten stelligste dat hij zelf inhoudelijk iets te maken te heeft met Vizier op Links. Hij heeft naar aanleiding van de stickeractie een storm van kritiek over zich heen gekregen.

Zijn platform biedt de mogelijkheid om geld te doneren aan content-creators. Ook Vizier op Links ontvangt donaties via BackMe: de afgelopen twee maanden ruim 2800 euro van enkele tientallen donateurs.

BackMe heeft een open deur-policy. Iedereen is welkom, zolang mensen zich aan de wet houden en aan de voorwaarden van het platform.

Toch is er over het toelaten van Vizier op Links wel uitgebreid gesproken, laat Aarad weten. "Na veel discussie kwamen we tot het besluit om toch toegang te geven. Omdat we niet politiek stelling willen nemen en niet willen oordelen op basis van onze persoonlijke voorkeur of afkeur. Iemand weigeren voordat er wat is gepubliceerd past niet in ons beleid."

Betaald met bitcoins

Om anonimiteit te garanderen, wilde BackMe experimenteren met anonieme transacties. Zo kan er met bitcoins worden betaald. Vizier op Links was de eerste gebruiker waarbij dat gebeurde.

Aarad zegt dan ook niet te weten wie er achter Vizier op Links zit. In een verklaring laat hij nu weten dat het account is geschrapt, omdat het handelt in strijd met de bedoeling van het platform.

Stickers

BackMe is opgericht om mensen een stem te geven en een inkomen om van te kunnen leven, niet om mensen te intimideren of om angst te zaaien en geweld te stimuleren, aldus Aarad. Toen Vizier op Links stickers verstuurde, waarmee mensen werden geïntimideerd, zag Aarad zich genoodzaakt in te grijpen.

Vizier op Links wilde de stickeractie niet veroordelen. Daarop besloot Aarad de stekker eruit te trekken. "Hij gaf toe dat de stickers door hem waren gemaakt en verspreid, maar hij nam niet de verantwoordelijkheid voor het plakken van de stickers."

BackMe wil vanaf nu alleen nog anonieme donaties verwerken aan vervolgde- of onderdrukte groepen in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl