Deze huizen worden nu bewoond door bijzondere vleermuizen
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

In Steenwijk staat de verwarming in sloopwoningen aan voor vleermuizen

De zeldzame meervleermuis houdt de sloop van woningen in Steenwijk tegen. Zo'n 150 exemplaren van de beschermde diersoort hebben zich in huizen genesteld die plaats zouden maken voor nieuwbouw.

Woningcorporatie Woonconcept nam de acht huizen in 2019 over. De nieuwe woningen hadden er intussen al moeten staan. "Maar net voor de overdracht werd deze zeldzame vleermuissoort ontdekt", zegt projectleider Hanneke Kroes-Nawijn tegen RTV Oost. "Zolang wij geen oplossing hebben, kunnen we niet starten met de sloop."

Die oplossing is nog niet in zicht. Sterker nog, afgelopen winter werd de centrale verwarming in de huizen weer aangesloten. "De sloopwoningen worden nog steeds verwarmd. Totdat we dit hebben opgelost, geven we de vleermuizen bescherming en zorgen we ervoor dat ze een optimaal verblijf hebben."

Kraamkolonie

Ecoloog Rutger Olthof, die de woningcorporatie adviseert, spreekt van een uitzonderlijke situatie. "Het gaat om een zeer zeldzame soort en er is een kraamkolonie waargenomen. Dan slapen de vleermuizen er niet alleen, ze brengen er ook hun jongen groot. Dat maakt de situatie nog kwetsbaarder."

De woningcorporatie is samen met ecologen en de provincie op zoek naar alternatieve plekken voor de vleermuizen. Die zijn nog niet zomaar gevonden, zegt Olthof. "Meervleermuizen zijn veeleisend. Voor deze soort is onbekend wat echt werkt. Het kan zo nog een half jaar of langer duren voordat we een oplossing hebben, helaas. Het staat in de kinderschoenen."

Meervleermuizen zijn relatief groot

Meervleermuizen zijn relatief grote vleermuizen met vleugels die een spanwijdte van 20 tot 30 centimeter hebben. Ecoloog Anne-Jifke Haarsma, ook adviseur van woningcorporatie Woonconcept, benadrukt hoe zeldzaam de soort is. "Op de wereld zijn er minder meervleermuizen dan dat er olifanten rondlopen. Als onderdeel van het ecosysteem zijn ze belangrijk. Ze eten een hoop muggen en worden ingezet bij de bestrijding van de eikenprocessierups."

De provincie Overijssel vindt het vervelend dat de sloop van de huizen en nieuwbouw belemmerd worden. "We zijn aan het kijken hoe we dit verder naar de buurt gaan communiceren, want de woningen zullen er dus nog wel even staan", zegt een woordvoerder. "Hopelijk ziet iedereen in dat het een goede reden heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl