Koning Filip en zijn vrouw Mathilde AFP

België herdenkt de terreuraanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel, vijf jaar geleden. Op het vliegveld ontploften toen twee bommen en in het metrostation één. 32 mensen kwamen om het leven. Bij beide aanslagen vielen meer dan 300 gewonden.

Precies op het moment dat in 2016 de eerste bom ontplofte, om 07.58 uur, hielden koning Filip, koningin Mathilde en premier De Croo een moment van stilte. Ze legden ook een bloemenkrans neer bij het herdenkingsmonument voor de slachtoffers. Tijdens de ceremonie werden ook de namen voorgelezen van de zestien mensen die omkwamen op de luchthaven.

Brussel herdenkt aanslagen precies vijf jaar geleden

Ruim een uur later werd in het Brusselse metrostation Maalbeek een herdenking gehouden. Ook daar was de koning bij aanwezig. Net als op de luchthaven werd een krans neergelegd en werden de namen van de zestien slachtoffers voorgelezen.

Vanmiddag wordt een grote herdenking gehouden, waar de koning en de premier eveneens aanwezig zullen zijn.

Rutte

Premier Rutte heeft zijn Belgische collega laten weten dat Nederland "schouder aan schouder blijft staan met België in de strijd tegen terrorisme".

De zelfmoordterroristen pleegden de aanslagen uit naam van Islamitische Staat. Na de aanslagen vreesde België nog meer terreurdaden. De beveiliging op publieke plekken werd daarom opgeschroefd. Zo werden zwaarbewapende militairen neergezet. Vanaf 1 april worden die vervangen door politieagenten.

De IS-aanslagen in Brussel op 22 maart 2016

STER reclame