Het bronzen kunstwerk 'Flight in mind' dient nu als herdenkingsmonument in Zaventem
NOS Nieuws

Wekdienst 22/3: Marengo-proces van start • België herdenkt terreuraanslagen

Goedemorgen! De inhoudelijke behandeling van het liquidatieproces Marengo rond Ridouan Taghi begint vandaag. En België herdenkt de terroristische aanslagen van 2016 op vliegveld Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek, waarbij 32 mensen werden gedood.

Eerst het weer: het is vandaag wisselend bewolkt met af en toe ruimte voor de zon. Er staat een overwegend matige noordwestenwind en het wordt een graad of 8.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • Het Marengo-proces, de rechtszaak tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten, gaat van start. De groep als geheel wordt gelinkt aan een groot aantal liquidaties en pogingen tot moord. Hoofdverdachte Taghi zal voor het eerst zelf in de Amsterdamse rechtbank verschijnen.
  • België herdenkt de terreurdaden op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek, precies vijf jaar geleden. Op het precieze moment van de aanslagen is er een moment van stilte. Om 12.15 uur is er in aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde een plechtigheid in Brussel.
  • De verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren beginnen hun gesprekken met de partijleiders van de nieuw gekozen Tweede Kamer. Ze moeten de mogelijkheden voor een nieuw kabinet in kaart brengen. VVD en D66, die als grootste partijen uit de bus kwamen, zullen naar verwachting het voortouw nemen in de formatie.
  • Jong Oranje komt bij elkaar in Zeist, twee dagen voor de eerste wedstrijd tegen Jong Roemenië. De groepsfase van het EK onder 21 jaar begint deze week. Nederland is er voor het eerst sinds 2013 weer bij.

Wat heb je gemist?

De huizenprijzen in Nederland zijn in februari het sterkst gestegen in bijna twintig jaar. Kopers legden afgelopen maand gemiddeld 10,4 procent meer neer voor een woning dan vorig jaar in februari. Bovendien zijn in de eerste maanden van 2021 ruim 41.000 woningen van eigenaar gewisseld, een stijging van 26 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Mogelijk komt dat door de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS is van een coronadip op de woningmarkt geen sprake. Misschien heeft de pandemie juist voor een extra prijsstijging gezorgd. Doordat mensen vorig jaar bijvoorbeeld niet op vakantie konden, konden zij meer geld sparen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Precies 400 jaar geleden ontsnapte Hugo de Groot in een boekenkist uit Slot Loevestein. Het jasje dat hij daarna aantrok om verder te vluchten, is nu te zien in het Museum Rotterdam.

"We weten zeker dat het door Hugo de Groot is gedragen", zegt conservator Ingrid de Jager tegen regionale omroep Rijnmond. Het museum kocht de jas van de familie Prins. "Als je de stamboom teruggaat, dan zie je dat een kleindochter van Hugo is getrouwd met een Prins." Voor Museum Rotterdam is het jasje van De Groot een topstuk in de collectie, mede omdat de rechtsgeleerde zes jaar lang stadspensionaris van Rotterdam was.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl