Ludwig Ahgren streamt ook 's nachts door Twitch / Ludwig Ahgren

Al bijna een week houdt hij het vol. Ludwig Ahgren, een 25-jarige Amerikaan uit Los Angeles, streamt zichzelf nonstop op Twitch, een livestream-platform dat veel door gamers gebruikt wordt. Kijkers betalen hem om door te gaan, en voorlopig is het einde niet in zicht.

De volgers, die via Twitch met hem kunnen chatten, zien Ludwig (en soms zijn huisgenoten) gamen, koken, eten en slapen. 's Avonds houdt hij filmavonden en zelfs onder de douche (wel met shorts aan) laat hij de camera aanstaan.

Een subathon heet het op Twitch. Normaal is het een korte periode waarin een streamer iets verzint om er betalende abonnees voor zijn stream bij te krijgen. Een streamer kan bijvoorbeeld beloven bij iedere 2000 nieuwe abonnees iets scherps te eten of een bepaalde populaire game te spelen.

Na drie dagen streamen vertelde Ahgren dat zijn vorige record op 16 uur stond:

Dan is er nog de subathon met de teruglopende klok, waar Ahgren aan begon toen hij vorige week zondag zijn camera aanzette. Voor iedere nieuwe abonnee komt er tien seconden bij op een aftellende klok die aangeeft hoe lang hij nog door moet streamen. Hij had gedacht dat het misschien 24 uur zou duren, hooguit 48.

Inmiddels zijn we een week verder. De klok staat nog altijd op ruim 55 uur en er komen nog steeds nieuwe seconden bij. Het aantal abonnees is opgelopen van enkele tienduizenden tot bijna 100.000, en dat is lucratief, want iedere nieuwe abonnee betaalt 4,99 dollar per maand, waarvan de helft naar hem gaat. Zijn kanaal heeft nu de meeste abonnees op het platform.

De Nederlandse videostreamer Rick Broers, die zelf al eens meer 100 uur op Twitch heeft gestreamd, weet hoe het voelt. "Het was voor mij verrassend zwaar op mentaal gebied om meerdere dagen achter elkaar live te zijn, omdat je de hele tijd 'aan' staat. Met uitzondering van het slapen was het eigenlijk een grote monoloog die je houdt tegen een bewegende muur van tekstberichten."

"Zelfs als ik moest plassen was ik bezig dat zo snel mogelijk te doen, zodat de kijkers niet te lang naar een lege stoel hoefden te kijken. Het zijn vooral die kleine rustmomentjes die je heel erg mist, zoals in bed als je wakker wordt een kwartiertje door wat apps heen bladeren of even in stilte een serie kijken terwijl je aan het eten bent."

"Ik heb na die 100 uur gezegd het nooit meer te doen, omdat het mij echt tegenviel hoe vermoeiend het was, maar mijn kijkers vragen wel eens wanneer ik een poging wil gaan doen voor de 200 uur."

Gek idee

Het is dus zeker niet voor het eerst dat iemand heel lang streamt op Twitch, en het idee van de klok is ook al eerder gebruikt, zegt gamejournalist Len Maessen. "Maar het gebeurt wel vaker dat iemand een gek idee heeft. Als je op het juiste moment de juiste truc verzint, dan kan het opeens hard gaan. Dat is typerend voor Twitch, de gebruikers jutten elkaar enorm op."

Zelfs als Ahgren slaapt gaat een legertje fans door om de stream maar aan de gang te houden. Ze chatten en spelen YouTube-clips af om het interessant te houden. Tot twee keer toe werd Ahgren in de VS trending op Twitter terwijl hij sliep. "We houden iedereen zo gemotiveerd mogelijk om dat zo lang mogelijk door te laten gaan", zegt een van de moderatoren tegen de The New York Times.

Hoe lang nog?

Intussen wordt Twitch, een platform dat eigendom is van Amazon, er ook niet slechter van. Het zat al in de lift door corona, maar sinds het begin van de eerste lockdown schieten de kijkcijfers omhoog, weet Maessen.

"Het ging zeker in het begin van record tot record. Ze profiteren van creatieve en interessante ideeën die sommige streamers hebben." Naast games met commentaar zijn er steeds meer andere dingen te zien: van gebruikers die samen een virtueel vliegtuig besturen met Flight Simulator tot het soort kanalen waar streamers hun hele leven delen.

Ahgren, die inmiddels een bedrag met vijf nullen bij elkaar heeft gestreamd, zal iedere ochtend met gemengde gevoelens wakker worden, vermoedt Maessen. "Hij is een soort gevangene van die klok geworden, maar het levert hem veel op en hij wordt door de fans natuurlijk steeds weer gemotiveerd om door te gaan. De vraag is hoe lang nog. Hij had de komende dagen een bezoek bij de familie van zijn vriendin gepland, lees ik. Maar hij kan er niet zomaar mee stoppen zonder abonnees teleur te stellen, dus er zit wel wat sociale druk op."

STER reclame