Omer Faruk Gergerlioglu
NOS NieuwsAangepast

Politie pakt pro-Koerdische politicus op in parlement, na verhoor weer vrij

De Turkse politie heeft vandaag een politicus opgepakt van oppositiepartij HDP. Het gaat om Omer Faruk Gergerlioglu van de voornamelijk Koerdische partij. Hij is na verhoor vrijgelaten.

Gergerlioglu hield zich sinds woensdag schuil in het parlement, nadat hij door een gerechtelijke uitspraak zijn parlementaire onschendbaarheid was kwijtgeraakt.

Hij wilde vanmorgen net gaan bidden toen hij werd gearresteerd. Volgens de HDP werd hij door zo'n honderd agenten meegenomen.

Op Twitter zijn deze beelden te zien van zijn arrestatie:

Gergerlioglu kreeg woensdag een gevangenisstraf van 2,5 jaar opgelegd voor het plaatsen van een tweet in 2016. Daarin refereerde hij aan een nieuwsartikel over een vredesoproep van de PKK, een Koerdische organisatie die op de terreurlijst staat van onder meer Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Op beelden bij dat bericht waren gewapende strijders te zien. In hoger beroep werd de politicus veroordeeld voor het verspreiden van terroristische propaganda.

Gergerlioglu staat bekend als een van de weinige politici die zich uitspreken tegen mensenrechtenschendingen, die onder meer in overvolle Turkse gevangenissen plaatsvinden.

Turkse regering wil HDP verbieden

Woensdag stapte de Turkse regering naar het constitutioneel hof om een verbod op de HDP van Gergerlioglu te eisen. Volgens Ankara ondermijnt de partij de eenheid van de Turkse natie door acties en uitspraken van zijn leden." Turkije ziet de HDP als verlengstuk van de PKK, hoewel de HDP dat tegenspreekt.

Er zijn de afgelopen tijd veel HDP-leden opgepakt, onder wie burgemeesters, zegt correspondent Mitra Nazar: "De partij spreekt van een heksenjacht op de hele HDP. Maar juist de arrestatie van Gergerlioglu wekt veel boosheid bij de oppositie."

Volgens Nazar is hij een zeer gewaardeerde volksvertegenwoordiger: "Hij komt op voor Oeigoeren, voor vrouwenrechten en hij vraagt continu aandacht voor de slechte omstandigheden in Turkse gevangenissen. Het afpakken van zijn zetel en nu zijn arrestatie staat volgens critici van president Erdogan bij uitstek symbool voor de groeiende repressie in het land."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl