De barakken van kamp Lunetten in Vught, 1951
NOS Nieuws

Oproep burgemeesters voor erkenning leed Molukkers

Burgemeesters van elf gemeenten met grote Molukse gemeenschappen doen in een brief een oproep aan de Nederlandse regering om het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan na hun aankomst in Nederland. De aankomst van het eerste schip is morgen precies 70 jaar geleden.

Na aankomst van de Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen in Nederland begin jaren 50, wachtte hun een geïsoleerd bestaan, onder andere in voormalige concentratiekampen in Westerbork en Vught. De omstandigheden in de kampen waren zwaar en de verwachting dat hun verblijf in Nederland tijdelijk was, kwam niet uit. De Molukse bevolking voelde zich in de steek gelaten door de overheid.

In deze explainer legt NOS op 3 uit hoe de Molukkers naar Nederland kwamen en hier bleven:

In de brief stellen de burgemeesters dat het het nieuwe kabinet zou sieren "te erkennen dat de wijze van ontvangst en opvang destijds in Nederland onwaardig is geweest". Daarnaast moet er meer geïnvesteerd worden in de Molukse gemeenschap, zeggen de burgemeesters: "De erkenning van deze situatie heden is van groot belang, omdat de onvrede die wij als burgemeester hierover nog steeds aantreffen ertoe leidt dat velen binnen de Molukse gemeenschap ook nu nog moeilijk naar de toekomst kunnen kijken. Zeker bij de jongste generaties zal een dergelijk gebaar veel pijn weghalen."

De brief wordt vanavond door de burgemeesters online gedeeld en staat maandag in de Volkskrant.

In een thema-uitzending van het het radioprogramma Hilversum Uit stelt burgemeester Han Weber van de gemeente Zuid-Hollandse Zuidplas dat de tijd rijp is voor erkenning van het leed. "Zeventig jaar geleden was de aankomst van de Kota Inten, het eerste schip. Dat vind ik, met mijn collega's met Molukse wijken, een moment om te zeggen: we moeten weer opnieuw aandacht vragen, want dat leed is nog niet geleden. Dus het is heel belangrijk dat die erkenning van de Nederlandse overheid er komt."

Naast Zuidplas, hebben de burgemeesters van Breda, Culemborg, Epe, Huizen, Assen, Woerden, Vijfheerenlanden, Vught en Krimpen aan den IJssel de oproep ondertekend.

In de uitzending van Hilversum Uit reageerden enkele Molukkers uit Moordrecht op het initiatief. Frans Manuhutu (73), die als driejarige naar Nederland kwam, vindt het verzoek om erkenning een goede suggestie. "Maar is het niet een beetje te laat? Hadden ze niet allang die erkenning moeten geven?"

Zo denkt ook Indik Kastanja (58), zoon van een KNIL-militair, erover: "Aan de ene kant denk je: eindelijk. Aan de andere kant: veel te laat. Onze ouders zijn allang dood. Zij zijn het die het verdienen. maar ze zijn allang dood, en dat doet pijn."

De NOS zendt zondagavond om 17.45 uur op NPO 2 een speciaal programma uit over 70 jaar Molukkers in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl