Op deze kaart is het epicentrum van de beving te zien
NOS Nieuws

Aardbeving bij oostkust Japan, stroomuitval en even tsunamiwaarschuwing

De noordoostkust van Japan is getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2.

De autoriteiten waarschuwden inwoners van de regio Miyagi enkele uren voor een tsunami, maar hebben de waarschuwing inmiddels ingetrokken. "De tsunami was gelukkig slechts een meter hoog", zegt correspondent Kjeld Duits.

Volgens het Japanse nieuws is er weinig schade, zijn enkele wegen afgesloten en hebben enkele gebieden geen stroom. Uit voorzorg zijn de kerncentrales in Fukushima nagekeken. Een woordvoerder meldt dat daar geen problemen zijn geconstateerd.

Kapotte flessen

"Het was een vrij lange beving", zegt een winkeleigenaar in de stad Ishinomaki tegen de Japanse omroep NHK. "Veel flessen vielen kapot."

De aardbeving was rond 18.00 uur lokale tijd en ook voelbaar in de hoofdstad Tokio, enkele honderden kilometers verderop.

Duizenden doden

Tien jaar geleden veroorzaakte een beving met een kracht van 9,0 in dezelfde streek een tsunami. Duizenden mensen kwamen om het leven en reactoren van de kerncentrale van Fukushima raakten zwaar beschadigd.

"Het was flink schrikken voor de mensen. Vooral vanwege de tsunamiwaarschuwing", zegt Duits. "Veel mensen hebben vreselijke herinneringen aan tien jaar geleden."

Bekijk hier een terugblik op de aardbeving en verwoestende tsunami van 11 maart 2011:

Verwoestende aardbeving en tsunami treffen Japan in 2011

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl