Schmidt: 'Ziet ernaar uit dat we ons moeten richten op de tweede plaats'

PSV is nog maar net bekomen van de confrontatie met Feyenoord van vorige week (1-1), of de Eindhovenaren wacht alweer de volgende aanval op de tweede plaats. En nu van een directe belager: AZ volgt op slechts drie punten.

"We moeten hard werken voor onze positie op de ranglijst", beseft PSV-trainer Roger Schmidt. "Het gat naar de eerste plaats, naar Ajax, is groot, dus het ziet ernaar uit dat we ons moeten richten op de tweede plaats, zodat we ons misschien kunnen kwalificeren voor de Champions League. We krijgen nu de kans om verder afstand te nemen van nummer drie. Daarom is het belangrijk dat we zondag winnen."

Dat dat dan niet alleen tegen een concurrent maar ook in een vaderlandse topper gebeurt, vormt een mooie bijkomstigheid. "Dat zal goed zijn voor het zelfvertrouwen, ja, want dat is alweer even geleden."

Al vijftien wedstrijden heeft PSV niet weten te winnen van Ajax, AZ of Feyenoord. "Maar ach, dat is volgens mij meer iets voor de media', relativeert Schmidt die kwestie meteen. "Volgens mij is er ook geen duidelijke oorzaak. En we hadden de laatste duels met Ajax en Feyenoord ook kunnen winnen."

AZ op jacht naar tweede plaats

Ook de tegenstander van zondag, AZ, is op jacht naar de tweede plaats in de eredivisie. "We zijn er nu zo dichtbij, dan verwacht ik niet meer van mijn jongens dan dat ze er alle aan doen om dat voor elkaar te krijgen", aldus Pascal Jansen.

Jansen verwacht van AZ-spelers dat ze er alles aan doen om tweede te worden

De trainer van AZ heeft ook al een tactiek in zijn hoofd om PSV te bestrijden. "Zij hebben een supergevaarlijke aanvalslinie, maar als wij ons spel aan de bal kunnen domineren zoals we in de eerste helft tegen Twente deden, dan verwacht ik een wedstrijd waarin wij wat meer de controle zullen pakken."

"Als we de flanken goed beheersen, is er al een heel stuk van hun dreiging weg", legt Jansen uit. "Als je dat onder controle hebt, kan het een heel interessante wedstrijd worden."

Mvogo onzeker voor volgend seizoen

De van RB Leipzig gehuurde Yvon Mvogo zal in Alkmaar, zoals het hele seizoen al, onder de lat staan bij PSV. Maar of dat na de zomer ook nog het geval is, valt nog te bezien. "O, ik weet niet zeker of ik daar iets over mag zeggen. We hebben hem inderdaad voor twee jaar gehuurd. Maar in de overeenkomst staat een optie dat zijn club hem na één jaar kan terughalen."

Schmidt: 'Leipzig heeft een optie om Mvogo terug te halen'

Vandaar ook dat FC Twente-doelman Joël Drommel vrijwel zeker naar Eindhoven komt. "Dat is een goede keeper", beaamt Schmidt die de transfer echter niet kan bevestigen. "We zijn natuurlijk ook al naar het elftal van volgend seizoen aan het kijken. Lars Unnerstall vertrekt naar Twente. We bekijken alle goede keepers in Europa en bepalen dan wat het beste is voor ons."

STER reclame