De bus die werd geraakt door een bermbom
NOS Nieuws

Aanslag op bus en helikopter in Afghanistan, Taliban ontkennen betrokkenheid

Bij een bomaanslag op een bus in Afghanistan zijn zeker drie doden gevallen en elf gewonden. De bus vervoerde in de hoofdstad Kabul overheidspersoneel toen een bermbom explodeerde. Het zou gaan om medewerkers van het ministerie van Communicatie.

De aanslag gebeurde tijdens de ochtendspits.

Ooggetuigen zeggen dat de explosie groot was:

'Ik zag dat er veel rook uit een klein busje kwam'

Crash

De aanslag komt een paar uur na een helikoptercrash waarbij negen militairen omkwamen. Op zo'n drie uur rijden van Kabul zou de helikopter zijn geraakt door een raket en crashte.

Wie er achter de aanslagen zit, is niet bekend. De Afghaanse regering houdt de Taliban verantwoordelijk voor recente aanslagen op onder anderen overheidspersoneel en journalisten.

De Taliban dreigden gisteren nog met gevolgen als de VS niet uit Afghanistan terugtrekt voor 1 mei, zoals president Trump eerder had afgesproken. Reuters meldt dat de Taliban betrokkenheid bij de aanslagen hebben ontkend.

Biden

De deadline van 1 mei staat op losse schroeven, omdat Biden bedenkingen heeft over de haalbaarheid van die datum. Gisteren zei de Amerikaanse president tegen ABC News dat hij met bondgenoten overlegde over het tempo en de omvang van de terugtrekking van hun troepen. Hij voegde eraan toe dat als de deadline zou worden verlengd, het niet "veel langer verlengd" zou worden.

Amerikaanse media schrijven dat het vooral logistiek gezien onmogelijk is om de deadline van 1 mei te halen. Op dit moment zouden er zo'n 3500 Amerikanen in Afghanistan gestationeerd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl