ANP / NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 17/3: Naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen

Goedemorgen! Vandaag gaan alle stembureaus open voor de Tweede Kamerverkiezingen. En in Frankrijk begint een nieuw proces tegen voormalig president Sarkozy.

Wat wordt het weer op deze verkiezingsdag? Vandaag is het tamelijk bewolkt. Eerst valt lokaal een bui, vanmiddag valt op veel plaatsen enige tijd regen. De maxima liggen rond 7 graden en er waait een matige noordenwind. De komende dagen blijft een bui mogelijk, vanaf vrijdag wordt het grotendeels droog. De nachten worden wel wat kouder.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na twee stemdagen waarop risicogroepen al de mogelijkheid hadden om te stemmen, kunnen vandaag alle kiesgerechtigden naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De meeste stembureaus openen om 07.30 uur. Alle ontwikkelingen van vandaag zijn te volgen op NOS.nl.
  • In de loop van de avond en nacht zal steeds duidelijker worden wat de verkiezingsuitslag is, op basis van exitpolls en getelde stemmen. Zo brengen we bij de NOS de verkiezingsuitslag.
  • In Frankrijk begint vanwege de zogeheten Bygmalion-affaire een nieuw proces tegen de voormalige president Sarkozy, wegens corruptie en machtsmisbruik. Hij kreeg eerder deze maand al celstraf vanwege een corruptiezaak.

Wat heb je gemist?

De lijsttrekkers van de acht grootste partijen gingen in het NOS-slotdebat nog eenmaal de confrontatie aan om kiezers op hun hand te krijgen.

Alle grote thema's, waaronder immigratie, de coronacrisis, klimaat en voltooid leven, kwamen aan bod.

Volgens de Peilingwijzer staat de VVD op de eerste plaats. De PVV, CDA en D66 gaan ongeveer gelijk op bij de race om de tweede plek.

Bekijk hier een aantal confrontaties terug:

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Windmolens en drones kunnen in de toekomst mogelijk stiller worden dankzij een onderzoek van de TU Eindhoven. Daarvoor werd het vleugelgeluid van kolibries gemeten. Kolibries kunnen 'stil' in de lucht hangen. Door te bestuderen hoe de vogels dat doen, hopen de onderzoekers manieren te vinden om vliegende of bewegende apparaten stiller te maken.

Voor het onderzoek zijn 12 hogesnelheidscamera's, 2175 microfoons en 6 kolibries ingezet.

Bekijk hoe de onderzoekers te werk gingen:

Windmolens en drones mogelijk in toekomst stiller door onderzoek naar kolibries

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl