EPA
NOS NieuwsAangepast

Demonstraties in Londen om politieoptreden bij wake Sarah Everard

In Londen hebben enkele honderden mensen gedemonstreerd tegen geweld tegen vrouwen en tegen het hardhandige optreden van de politie bij een wake voor de vermoorde Sarah Everard, afgelopen weekend.

De 33-jarige Everard werd begin deze maand ontvoerd en vermoord. Hoofdverdachte in de zaak is een 48-jarige politieman.

Ter nagedachtenis aan Everard kwamen zaterdag in een park in Londen honderden mensen bijeen. De politie greep stevig in, omdat mensen zich niet aan de coronaregels hielden.

Blokkade brug

Vandaag verzamelden de demonstranten zich bij het parlementsgebouw Westminster, waar ze het verkeer op de Westminster Bridge even blokkeerden. Daarna trokken ze door naar het hoofdbureau van de Londense politie. Ze droegen borden bij zich met teksten als "Voed je zonen op" en scandeerden "Wie beschermt ons tegen jullie?". Daarna gingen ze verder naar Downing Street 10, de ambtswoning van premier Johnson.

De Londense politie greep dit keer aanvankelijk niet in. Wel werd op Twitter opgeroepen niet naar de protesten te komen. "We begrijpen de behoefte van mensen om hun stem te laten horen, maar vragen iedereen toch thuis te blijven. We zitten nog altijd midden in een gezondheidscrisis."

Volgens Sky News verrichtte de politie later op de avond wel aanhoudingen, toen de sfeer in Londen grimmiger werd. Sommige demonstranten zouden anti-politieleuzen hebben gescandeerd. De politie gaf hun een ultimatum om naar huis te gaan.

Johnson neemt maatregelen

Naar aanleiding van de ophef rond de dood van Everard heeft de Britse regering besloten omgerekend ruim 52 miljoen euro te investeren in een zogeheten Safer Streets-project. Daarmee moeten buurten beter verlicht worden en kunnen bewakingscamera's worden geïnstalleerd, in het bijzonder op routes die vrouwen naar huis lopen. Ook zullen er meer (undercover) agenten 's nachts worden ingezet bij bars en clubs. Die moeten potentiële daders in een vroeg stadium identificeren.

Volgens premier Johnson moet nu "alles gedaan worden om te garanderen dat het op straat veilig is". Hij is verder van plan de straffen voor geweld tegen vrouwen aan te scherpen en ook wil hij meer politie op straat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl