Demonstranten in de hoofdstad Canberra
NOS Nieuws

Massale protesten in Australië tegen intimidatie en seksueel geweld in politiek

  • Fiorella Opromolla

    redacteur Buitenland

  • Fiorella Opromolla

    redacteur Buitenland

'Genoeg is genoeg': dat is het motto van de tienduizenden betogers die vandaag de straat op gingen in Australië. In het hele land waren grote demonstraties tegen seksueel geweld tegen vrouwen en genderongelijkheid binnen de politiek. Onder meer de steden Canberra, Brisbane, Melbourne en Sydney, maar ook kleinere plattelandssteden stroomden vol met betogers. De organisatoren spreken van de 'grootste opstand van vrouwen ooit' in Australië.

Naar schatting waren er zo'n 100.000 betogers op de been. Ze maken zich grote zorgen over een onveilige werkcultuur voor vrouwen in het parlement. "Er zijn veel verhalen dat dat een vrouwonvriendelijke plek is en dat er binnen de politiek weinig ruimte is voor vrouwen. Als er dingen gebeuren, worden ze vaak niet gesteund", vertelt correspondent Meike Wijers.

Onlangs zijn er twee nieuwe verhalen naar buiten gekomen over misbruik. "Die hebben de discussie over seksuele intimidatie en misbruik, die al langere tijd speelt, opnieuw aangezwengeld", zegt Wijers. "Het is een opeenstapeling van incidenten en voor de vrouwen is de maat nu vol."

Verkrachting

Het eerste verhaal gaat over Christian Porter, de 51-jarige procureur-generaal die wordt beschuldigd van verkrachting van een 16-jarige studente in 1988. Porter, voormalig minister van Sociale Zaken, spreekt de aantijgingen tegen. Hij heeft ABC News, de omroep die het nieuws naar buiten bracht, aangeklaagd voor laster. De vrouw die Porter aanklaagde heeft vorig jaar een einde gemaakt aan haar leven.

Dan is er nog het verhaal van Brittany Higgins, een voormalig politiek adviseur van de Liberal Party of Australia. Vorige maand maakte zij bekend dat ze in 2019 is verkracht door een ander staflid. Ze had het verteld aan de minister waar ze voor werkte, Linda Reynolds, maar voelde zich niet gesteund. Ook had ze het gevoel voor haar baan te moeten vrezen.

Higgins was bij de demonstratie in de hoofdstad Canberra en sprak de menigte toe. "We zijn hier allemaal, niet omdat we hier willen zijn, maar omdat we hier moeten zijn. Het systeem is fundamenteel kapot", zei ze. Daar voegde ze aan toe: "Ik heb mijn verhaal verteld omdat ik anders medeplichtig zou zijn. Ik heb het gedaan in de hoop om andere vrouwen te beschermen."

Bekijk in onderstaande video onder meer hoe Higgins vertelde over de moeilijke tijd na de verkrachting:

'Ik ben verkracht door een collega'

De demonstranten in Canberra stonden voor het parlementsgebouw. Ze hoopten dat de premier en andere politici naar buiten zouden komen voor een statement, maar dat gebeurde niet. Premier Morrison nodigde de organisatie van de protesten, March4Justice, uit voor een gesprek binnen, maar dat aanbod sloeg de organisatie af.

"Ik vertegenwoordig de stemmen van tienduizenden vrouwen. Ik kan niet voor hen spreken, ik denk dat het belangrijk is dat de premier naar hen luistert. Dit probleem is ontstaan omdat dat niet gebeurt", vertelt organisator Janine Hendry in het tv-programma News Breakfast. "Ik denk niet dat dit probleem wordt opgelost door een gesprek achter gesloten deuren."

Premier Morrison betreurt de keuze van de organisatie. "Maar het is hun recht om het gesprek af te wijzen. Dat respecteer ik." Ook zei hij de frustraties en bezorgdheid van de betogers te begrijpen. "Het betekent niet dat er geen inspanningen worden geleverd door dit kabinet en de vorige kabinetten die ons land hebben geleid. Die worden wel degelijk geleverd, maar de resultaten ontgaan ons steeds."

'Machocultuur'

Dat er zo veel mensen demonstreerden is bijzonder, beaamt Wijers. "Zeker voor vrouwenrechten. Al jarenlang leeft het idee dat de Australische politiek en in het leven in het algemeen daar, weinig ruimte is voor vrouwen."

Van 2010 tot 2013 had Australië een vrouwelijke premier, Julia Gillard. Zij was de eerste vrouw in die positie. "Als premier had Gillard te maken met veel seksisme", vertelt Wijers. In 2012 hield ze een inmiddels beroemde speech over misogynie waarin ze zich daarover uitsprak. "Die toespraak staat symbool voor de vrouwenstrijd die nog steeds niet afgelopen is. De premier is toentertijd weggepest."

Volgens Wijers is Australië in vergelijking met Nederland een stuk conservatiever. Bovendien heerst er een machocultuur, ook in de politiek. "De feministische golf is in Australië niet zo succesvol geweest en er valt nog best wat te bevechten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl