Ugandese oppositieleider Wine opnieuw aangehouden
De Ugandese oppositieleider Bobi Wine is opnieuw aangehouden, ditmaal terwijl hij een protest leidde tegen de opsluiting van zijn aanhangers in de nasleep van de presidentsverkiezingen van januari.
De politie hield Wine aan in de buurt van een plein in Kampala en reed hem vervolgens terug naar zijn huis buiten de hoofdstad. "Zijn huis is nu omsingeld door de politie en het leger", plaatste een medewerker op het Twitter-account van Wine. Toen hij werd aangehouden drukte Wine zijn medestanders op het hart niet te vechten met de gewapende politie. "Geef ze geen reden."
Eerder werden protesten keihard de kop ingedrukt. In november kwamen er zo'n 45 mensen om het leven toen aanhangers van Wine de straat op gingen nadat hij ook was opgepakt.
Een lokale televisiezender plaatste een video van de arrestatie op Twitter:
Oppositieleider Wine nam het bij de verkiezingen in januari op tegen zittend president Yoweri Museveni. Museveni werd tot winnaar uitgeroepen met 58 procent van de stemmen, Wine kreeg 35 procent. Wine noemde deze resultaten frauduleus. En ook de internationale gemeenschap, waaronder de Europese Commissie, de Afrikaanse en een Amerikaanse toezichthouder zeggen dat de verkiezingen niet vrij en eerlijk zijn verlopen. Op videobeelden is te zien dat militairen stembiljetten voor mensen invulden en kiezers uit stembureaus wegjoegen. Wine vroeg de Ugandese bevolking de uitslag te verwerpen.
Relatieve stabiliteit
Tegelijkertijd beschuldigen de Ugandese autoriteiten Wine van het oproepen tot en leiden van gewelddadige protesten tegen de regering van Museveni. Wine, een 39-jarige zanger en politicus wiens echte naam Kyagulanyi Ssentamu is, zegt dat hij een geweldloze beweging leidt. Hij is erg populair bij jongeren, van wie velen in Uganda werkeloos zijn en een uitzichtloos bestaan leiden.
Museveni, een 76-jarige voormalige guerrillaleider die in 1986 met geweld aan de macht kwam en sindsdien zes keer werd verkozen, bracht relatieve stabiliteit en veiligheid terug in het land na decennia van terreur en conflict onder dictators Idi Amin en Milton Obote en werd door velen gezien als bevrijder. Maar tijdens zijn ruim drie decennia als president werd de democratische speelruimte steeds kleiner.
Geen vreedzame machtsoverdracht
Oppositieleden zoals Wine beschuldigen de regering van Museveni ervan steeds meer te regeren zoals zijn voorgangers. Ze zeggen dat de regeringsleider door corruptie zijn greep op de macht probeert te verstevigen en uit te breiden. Nieuwszenders Al Jazeera en de BBC spraken met de familieleden van mensen die rond de verkiezingen spoorloos verdwenen. Onder hen politici, activisten, advocaten maar ook omstanders bij protesten. Mensen die terugkeerden nadat ze werden opgepakt, vertellen dat ze werden mishandeld, geïntimideerd en gemarteld.
In een televisietoespraak waarschuwde Museveni dat aanhangers van de oppositie zullen worden gearresteerd als ze van plan zijn om zijn inauguratie in mei te verstoren.
Uganda heeft nog nooit een vreedzame machtsoverdracht meegemaakt, een van de redenen waarom zelfs sommigen binnen Museveni's partij openlijk zeggen dat hij een opvolger moet klaarstomen. Museveni was eigenlijk aan zijn laatste termijn bezig, want de Ugandese grondwet stelde voor de president een leeftijdsgrens van 75 jaar. Maar een paar jaar terug liet Museveni de grondwet herschrijven zodat hij vorig jaar opnieuw kandidaat kon zijn.