AFP
NOS NieuwsAangepast

Zandstorm raast over noorden van China, vliegtuigen aan de grond

Een zware zandstorm teistert het noorden van China en houdt in de hoofdstad Peking honderden vliegtuigen aan de grond. Het gaat om de ernstigste zandstorm in tien jaar, meldt de Chinese meteorologische dienst.

De twee grootste luchthavens van Peking hadden halverwege de dag al zo'n 400 vluchten geschrapt. Ook het wegverkeer kampt met zeer slecht zicht, waardoor lange files ontstaan.

Bekijk hier hoe Peking bedekt is met een laagje zand en hoe slecht het zicht is:

Zandstorm kleurt Beijing geel

Het zand dat over de stad wordt geblazen, is afkomstig van de woestijnen in het westen van het land en bereikt zelfs het noorden van Japan. Grootschalige beplantingsprojecten in de woestijnregio's hebben tot gevolg gehad dat de jaarlijks terugkerende zandstormen doorgaans minder hevig zijn dan vroeger.

Maar dit jaar ondervinden twaalf provincies hinder van de zandstorm. De luchtkwaliteit in de Chinese steden is doorgaans al slecht, met regelmatig terugkerende smog als gevolg van de alom tegenwoordige zware industrie en centrales die op kolen stoken.

De Chinese Communistische Partij heeft inspanningen beloofd om de uitstoot van CO2 met een vijfde terug te brengen in de komende vijf jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl