Stemmen in de auto in Rotterdam
NOS Nieuws

Stembureaus geopend, vooral voor kwetsbaren: 'Zo hoef ik niet in de rij te staan'

Sinds 07.30 uur vanochtend zijn de stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezingen open. Vandaag en morgen is dat vooral voor ouderen en kwetsbaren. "Ik behoor tot een risicogroep en ik wil dat risico juist vermijden. Vandaar dat ik er vroeg bij ben", zegt een van de eerste kiezers op het gemeentehuis van Amersfoort.

Volgens de Amersfoortse burgemeester Bolsius zijn het spannende dagen. "We hebben nog nooit early voting gehad. Dus ik zou niet weten hoeveel mensen daarvan gebruik gaan maken."

Kijk hier hoe dat ging in Amersfoort:

Hoe gaat stemmen in coronatijd

In het stembureau in het stadhuis van Assen stroomden vanochtend direct de eerste kiezers binnen. "Prettig om te zien dat er nu al zoveel mensen zijn", zegt een van hen. "Ik vind stemmen heel belangrijk, zeker in deze tijd."

De meeste vroege stemmers in Assen zijn er vanwege hun leeftijd. "Ik vind het heerlijk om het 's ochtends vroeg al te doen, zodat ik niet in de rij hoef te staan met mensen die in mijn nek hijgen."

Op sommige plekken was het vanochtend erg rustig. Zo verschenen in het Limburgse dorp Meijel en het Friese Wergea in het eerste uur maar een of twee kiezers. "Ik heb maar een boek meegenomen. Wie weet krijg ik dat nog uit", zegt een van de medewerkers van het stembureau in Wergea.

In een aantal gemeenten waren vanochtend problemen met de stem-app, waardoor stembureaus via een QR-code kunnen controleren of een stempas niet meerdere keren wordt gebruikt. Onder meer in Rotterdam lukte dat korte tijd niet, waardoor de namen van stemmers handmatig moesten worden opgezocht, zegt een woordvoerder tegen ANP. "Opstartproblemen zijn er altijd. Maar de app werkt nu weer."

Aangepaste stembureaus

Om de kans op besmettingen te verkleinen, zijn ze in Assen een half jaar druk geweest met de voorbereidingen op deze verkiezingen. "We moesten hier alles eenrichtingsverkeer maken en we hebben bedrijven ingehuurd om alles coronaproof te maken", zegt David van de Kerke van de gemeente Assen.

 • Omroep Flevoland
  Onder meer in Almere kunnen mensen vanuit hun auto stemmen
 • ANP
  In Amsterdam kunnen mensen vanaf hun fiets stemmen bij de RAI
 • ANP
  Burgemeester Halsema bij stembureau van de RAI
 • ANP
  Stembureaumedewerkers in Eindhoven zitten achter plexiglas
 • ANP
  Een kiezer in Eindhoven probeert een stemformulier uit te vouwen
 • ANP
  Ook op Utrecht Centraal is vanochtend een stembureau geopend

In alle stembureaus in Assen zijn stickers, handpompjes en schermen van plexiglas geplaatst. Ook schakelt de gemeente op alle locaties een beveiliger in, zegt Van de Kerke. "Zodat we de stembureauleden niet hoeven te belasten met het handhaven van de 1,5 meter. En mocht er gedoe ontstaan, dan is er in ieder geval een beveiliger."

Verder zijn er verspreid door het land drive-through-stembureaus, waar kiezers vanuit hun auto kunnen stemmen. In Almere is er ook een aparte strook voor onder meer fietsers, skaters en mensen in een rolstoel of scootmobiel. Vanuit een auto mogen mensen alleen stemmen als ze geen passagiers hebben vanwege het stemgeheim, is te zien bij Omroep Flevoland.

Ook in Spijkenisse kunnen mensen vanuit hun auto stemmen:

Stemmen vanuit je auto: 'Het kost iets meer tijd, maar is goed te doen'

In Amsterdam kunnen mensen vanaf de fiets en vanuit de auto stemmen bij de RAI. Burgemeester Halsema kwam vanochtend even kijken, maar ze heeft nog niet gestemd. "Ik stem woensdag, de dag waarop alle mensen die volkomen gezond zijn kunnen stemmen", zei ze tegen het ANP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl