ANP

Goedemorgen! Vanochtend kunnen de eerste stemmen worden uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen; vooral mensen uit risicogroepen zijn vandaag en morgen welkom op de stembureaus. En de Week Tegen Racisme gaat van start.

Zon en stapelwolken wisselen elkaar vandaag af. Uit een enkele stapelwolk valt nog een bui. Het wordt 8 of 9 graden en er waait een matige tot krachtige wind uit noordwestelijke richting. De komende dagen valt er soms nog wat regen, maar ook de zon komt van tijd tot tijd tevoorschijn. De temperatuur lijkt in de loop van de week nog iets omlaag te gaan.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Zo'n 13 miljoen Nederlanders mogen vanaf vandaag naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Vanaf 07.30 uur openen de eerste stemlokalen, vooral voor kiezers die behoren tot de risicogroepen en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.
  • De lijsttrekkers van de zes grote partijen in de peiling van EenVandaag/Ipos gaan vanavond één-op-één met elkaar in debat. Opnieuw staan PVV-leider Geert Wilders en premier en VVD-leider Mark Rutte tegenover elkaar.
  • Tien jaar geleden begon in Syrie een bloedige burgeroorlog. Vandaag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen ter gelegenheid van 'Dag van de Woede', de dag waarop bij betogingen tegen het regime van president Assasd de eerste doden vielen. Tien jaar later ziet hij nog altijd stevig in het zadel.

Wat heb je gemist?

Nederland stopt twee weken uit voorzorg met het inenten met het vaccin van farmaceut AstraZeneca. De afgelopen dagen schortten verschillende landen het toedienen van het vaccin ook al op, vanwege meldingen van trombose na een prik.

Medicijnautoriteit CBG heeft de tijdelijke vaccinatiestop aanbevolen en minister De Jonge (Volksgezondheid) neemt dat advies over. Volgens het ministerie zijn er afgelopen weekend zes nieuwe meldingen binnengekomen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen, meldt het ministerie.

Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. Het CBG zegt dat er vooralsnog geen verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Denemarken en Noorwegen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Gisteravond werd het NOS Jeugdjournaal-verkiezingsdebat uitgezonden, waarin de zes lijsttrekkers van de grootste partijen in 30 seconden mochten vertellen wat ze willen voor de toekomstige generatie.

"Ik heb een vraag aan meneer Rutte: welk dier zou u voor een dag willen zijn?" Er kwamen wat lichtere onderwerpen aan bod, er werd veel gelachen en er was een quiz waarin flink werd valsgespeeld.

Bekijk de uitzending hier terug:

Fijne dag!

STER reclame