ANP / NOS

Goedemorgen! Vandaag gaat het zuidwesten van Duitsland naar de stembus voor de deelstaatverkiezingen. PSV ontvangt Feyenoord in Eindhoven voor de topper in de Eredivisie.

We beginnen met het weer: vandaag enkele buien, afgewisseld met zon. In het binnenland mogelijk wat hagel. De temperatuur ligt rond de 9 graden. In de namiddag neemt de bewolking vanuit het westen toe, 's avonds en 's nachts gepaard met regen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het zuidwesten van Duitsland gaat naar de stembureaus voor de deelstaatverkiezingen. Verwacht wordt dat niet de regionale maar de nationale politiek en het coronabeleid de stembusgang in deelstaten Rijnland-Palts en Baden-Württemberg gaan domineren. Hiermee kunnen deze verkiezingen een voorproefje zijn voor de Bondsdagverkiezingen over een half jaar.
  • Op tientallen plekken in Nederland wordt vanaf 14.00 uur het Klimaatalarm georganiseerd, een demonstratie voor een ambitieuzer milieu- en klimaatbeleid. In Den Haag en Amsterdam zijn demonstraties gepland tegen het coronabeleid van de regering.
  • PSV speelt in Eindhoven de topper in de eredivisie tegen Feyenoord, om 14.30 uur. Alle wedstrijden in de Eredivisie zijn te volgen via het liveblog op NOS.nl en in de NOS-app en via Langs de Lijn op NPO Radio 1.
  • Klassementsleider Primoz Roglic maakt zich op voor de slotetappe van de meerdaagse wielerwedstrijd Parijs-Nice. De etappe is vanaf 14.55 uur live te zien op NPO1, NOS.nl en via de NOS-app.

Wat heb je gemist?

De Europese Unie heeft fouten gemaakt bij het bestellen van coronavaccins. Dat erkent vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie in de Duitse krant Der Tagespiegel. In de huidige situatie moet je ervoor zorgen dat heel Europa vaccins krijgt, zegt de PvdA'er.

De Commissie kreeg eerder veel kritiek over de gezamenlijke inkoop van vaccins. Er zouden in eerste instantie te weinig vaccins zijn besteld en ook klagen sommige regeringsleiders over de volgens hen oneerlijke verdeling over de EU-landen.

Timmermans zegt in de krant dat hij na afloop van de coronacrisis de balans wil opmaken van de fouten. "Dan kunnen we zien wat we verkeerd en wat we goed hebben gedaan."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Je kan elkaars ideeën bestrijden, maar toch vrienden zijn. Of op zijn minst met elkaar door één deur kunnen. Dat was de boodschap van de zes lijsttrekkers in het verkiezingsdebat van het NOS Jeugdjournaal. De uitzending is gisteren opgenomen en wordt vandaag uitgezonden.

"Vaak zijn we het niet eens, maar uiteindelijk mogen we elkaar", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver op de vraag van een van de kinderen in de zaal. Anderen beamen dat, maar D66-lijstrekker Sigrid Kaag geeft de kinderen nog wel een boodschap mee. "Het is wel heel gezond om niet alleen vriendjes van het werk te hebben."

Bekijk een voorproefje van de uitzending:

Complimenten, samenwerken en spieken; lijsttrekkers bij het NOS Jeugdjournaal

Fijne zondag!

STER reclame