NOS NieuwsAangepast

Black Lives Matter-protest loopt uit op rellen in Luik

In de Belgische stad Luik is een Black Lives Matter-protestactie ontaard in rellen: 200 jonge relschoppers hebben een spoor van vernieling achtergelaten in het centrum. Volgens lokale media werd de betoging geïnfiltreerd door jongeren die bewust schade wilden aanrichten en zich in kleine groepjes verplaatsten door de stad. Meerdere agenten zouden hierbij gewond zijn geraakt.

Toen een winkelcentrum met stenen werd bekogeld, greep de oproerpolitie in:

Winkelcentrum beschadigd na rellen in Luik

Een motoragent die werd aangevallen door demonstranten moest met een ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Na de aanval op de motoragent escaleerde de situatie snel, melden verschillende lokale media. Naar andere agenten werden straatstenen, verkeersborden en glazen flessen gegooid.

Daarnaast zijn een politiebureau en politievoertuigen bekogeld en zijn er vernielingen aangericht aan winkels en een vestiging van McDonald's. Ook bushaltes werden vernield en vuilnisbakken in brand gestoken.

De oproerpolitie heeft een waterkanon en traangas ingezet. Buurtbewoners zijn opgeroepen thuis te blijven en winkeliers is verzocht hun winkels te sluiten. Volgens Le Soir is het nu rustiger aan het worden in het Luikse centrum.

Opschudding

De aangekondigde betoging die vooraf ging aan de rellen stond in teken van een voorval met een Congolese vrouw afgelopen maandag in Luik. De vrouw werd aangehouden door de politie en verzette zich daar hevig tegen. Beelden van de arrestatie werden gedeeld op sociale media, wat voor opschudding zorgde. Uit voorzorg hadden de lokale autoriteiten vandaag al extra ordetroepen paraat gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl