Grote zorgen over personeelstekort bij Belgische politie na kraken Sky ECC

  • Aida Brands

    redacteur Economie

  • Aida Brands

    redacteur Economie

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever slaat alarm over een groot personeelstekort bij de politie. Vooral in de provincie Antwerpen ontbreekt het aan genoeg mankracht. Het tekort is zo groot dat De Wever betwijfelt of ten volle geprofiteerd kan worden van de berg aan bewijs die is vrijgekomen door het kraken van de versleutelde berichtendienst Sky ECC.

Deze week werd bekend dat door internationale samenwerking de politie ongeveer een miljard berichten heeft kunnen inzien die via Sky ECC door veelal criminelen zijn verstuurd. In België is op meer dan 200 plekken huiszoeking gedaan en al snel werden de eerste verdachten gearresteerd.

'Gevonden goud zal weer onder de grond verdwijnen'

De Wever spreekt van een mokerslag die is uitgedeeld aan de georganiseerde misdaad. Maar als er niet snel meer politiemensen bij komen, vreest hij dat veel criminelen er alsnog mee wegkomen. "Als wij niet per onmiddellijk extra mensen krijgen, betekent het dat de enorme goudschat die nu is blootgelegd niet gewonnen zal worden. Men zal er wel een aantal klompjes van kunnen binnenhalen, maar de rest zal weer onder de grond verdwijnen."

De provincie Antwerpen telt op dit moment veertig politieagenten die zich bezighouden met de aanpak van drugscriminaliteit. Dat moeten er volgens De Wever minstens 300 worden. De komende jaren is de Belgische overheid van plan zo'n 100 miljoen euro te steken in de werving van onder andere extra politiekrachten. De vraag is of het genoeg is.

Haven van Antwerpen

De haven van Antwerpen wordt door veel criminelen gebruikt voor de invoer van drugs. Een flink aantal van de criminele kopstukken die actief zijn in de Antwerpse haven zit in Nederland. "Het is voor criminelen heel erg handig. Je telt in Amsterdam de centen uit en je logistiek doe je over de grens waar de Nederlandse justitie je niet kan zien", zegt De Wever.

Als België niet in staat is drugscriminaliteit aan hun kant van de grens aan te pakken, heeft dat ook gevolgen voor de criminaliteit in Nederland. "Voor criminelen bestaan grenzen niet", zegt Joris van der Aa, misdaadverslaggever voor de Gazet van Antwerpen. "Als ze in het ene land minder weerstand ervaren, verplaatsen ze hun activiteiten gewoon."

Meer agenten

De Wever hoopt dan ook veel meer te gaan samenwerken met de Nederlandse justitie en politie. Maar hij hoopt vooral op 300 nieuwe agenten die ingezet kunnen worden tegen de drugscriminaliteit in Antwerpen.

Volgens professor criminologie aan de Universiteit Gent, Tom Decorte, hoeven meer politieagenten niet per se te leiden tot een effectievere aanpak van de drugscriminaliteit. "Er wordt nu 100 miljoen extra vrijgemaakt voor de politie. Maar het is nog altijd een fractie van waar de tegenpartij over beschikt", zegt Decorte.

Volgens Decorte is het onmogelijk om de miljarden die drugscriminelen verdienen te evenaren, waardoor de politie altijd een paar stappen achterloopt. Justitie zou dan ook wat moeten doen aan het verdienmodel van de criminelen, zegt Decorte.

Ook Van der Aa weet zeker dat met het kraken van de versleutelde berichtendienst er geen genadeklap is gegeven aan de drugscriminelen. "Ze zullen voorlopig even geen drugs uit de haven durven te halen. Maar ik heb niet de illusie dat ze hierdoor zijn uitgeschakeld. De tegenstander is net iets te groot en de business net iets te belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl