De kinderen en lijsttrekkers te gast bij het NOS Jeugdjournaal ANP

Je kan elkaars ideeën bestrijden, maar toch vrienden zijn. Of op zijn minst met elkaar door één deur kunnen. Dat was de boodschap van de zes lijsttrekkers in het verkiezingsdebat van het NOS Jeugdjournaal. De uitzending is gisteren opgenomen en wordt vanavond uitgezonden.

"Vaak zijn we het niet eens, maar uiteindelijk mogen we elkaar", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver op de vraag van een van de kinderen in de zaal. Anderen beamen dat, maar D66-lijstrekker Sigrid Kaag geeft de kinderen nog wel een boodschap mee. "Het is wel heel gezond om niet alleen vriendjes van het werk te hebben."

Kijk hier hoe dat gesprek verder ging (en hoe de lijsttrekkers bij elkaar afkeken tijdens een quiz):

Complimenten, samenwerken en spieken; lijsttrekkers bij het NOS Jeugdjournaal

De lijsttrekkers spraken verder over hun wens voor Nederland, en dan vooral voor de volgende generatie. "Wij willen allemaal het beste voor Nederland op onze eigen manier", zegt PVV-leider Wilders, die daarbij het grootste belang hecht aan vrijheid. "Ik hoop dat Nederland in de toekomst een vrij land blijft."

"Het allerbelangrijkste vind ik dat ik en alle andere politici Nederland net een beetje mooier aan jullie doorgeven", zegt CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Die verder stelt dat kinderen vooral hun talent moeten kunnen benutten. "Iemand die goed kan rekenen, gaat daar misschien zijn werk van maken", aldus de demissionair minister van Financiën.

Lillian Marijnissen (SP) en Sigrid Kaag (D66) benoemen allebei dat je goed voor de aarde moet zorgen. Maar ze geven de kinderen ook nog het speerpunt van hun partij mee. "Gelijke kansen", noemt de SP-leider. "Bijvoorbeeld armoede onder kinderen, dat moeten wij aanpakken." Kaag noemt "goed onderwijs" en "zijn wie je wil zijn".

Jesse Klaver van GroenLinks noemt de aanpak van klimaatverandering "het allerbelangrijkste dat er is". VVD-leider Rutte ijvert ook voor een "schone planeet", maar hij wil eerst corona aanpakken. "Zodat jullie naar opa en oma kunnen."

De verkiezingsuitzending van het NOS Jeugdjournaal wordt vanavond om 19.00 uur uitgezonden op NPO 3.

STER reclame