Fortuna-back Cox thuis in Nederland: 'Eredivisie past beter bij me dan Engels vechtvoetbal'

George Cox draagt inmiddels al meer dan anderhalf jaar het shirt van Fortuna Sittard. De Engelsman, die bij de Limburgers als linksback speelt, werd in 2019 eerst gehuurd van Brighton & Hove Albion, waarna hij in 2020 definitief werd vastgelegd door Fortuna. Hij voelt zich op zijn plek in Nederland.

"Voor mij is het een goede stap geweest, ik pas fysiek beter in de eredivisie", zegt Cox. "Daarbij wordt er hier voetballend meer van je gevraagd als linksachter."

Bij Brighton hikte hij tegen het eerste elftal aan, tot er een hartafwijking bij hem werd geconstateerd. De Engelsman moest geopereerd worden en zou de hoofdmacht van Brighton uiteindelijk niet halen.

Fortuna-back Cox: 'Kende Ajax alleen van Champions League'

Cox werd eerst verhuurd aan Northampton Town, dat uitkomt in de League Two, het vierde niveau van Engeland. Hij was niet te spreken over die competitie. "Het is net basketbal, in ieder geval geen voetbal... Het spel ging op en neer. Ik hou van mooi voetbal, daarbij was ik waarschijnlijk de kleinste speler van de competitie. Dan heb je er eigenlijk niet veel te zoeken."

Een succes werd het dan ook niet bij Northampton. Cox zocht zijn geluk, tot verbazing van velen, in Nederland. "De meeste spelers in Engeland hebben een soort arrogantie, ze willen niet naar het buitenland. De laatste jaren zijn er steeds meer voetballers die het wel doen en die succesvol zijn buiten Engeland. Voor mij was het ook een goede stap."

Een goede stap lijkt het zeker. Al vanaf het eerste moment is hij basisspeler, waarbij opvalt dat hij als verdediger een sterke drang naar voren heeft. Dit seizoen staat de teller al op vijf doelpunten, waarvan twee in de Johan Cruijff Arena. Daar komt bij: de ene treffer is nog fraaier dan de andere.

Cox: "De tweede goal tegen Ajax is de mooiste uit mijn carrière. Niet alleen door de afstand van het schot en de tegenstander, maar vooral ook door de keeper, André Onana, die op doel stond. Ajax heeft een fantastisch team, ik kende de spelers vooral van tv door hun Champions League-campagne van 2018/19. Het is leuk om jezelf te kunnen testen tegen dit soort spelers."

Fortuna-back Cox was al vijf keer trefzeker dit seizoen in de eredivisie

Maar ook al heeft hij het naar zijn zin in Sittard, toch droomt Cox nog altijd van een terugkeer naar Engeland, naar de Premier League om precies te zijn. 'Mensen in Engeland lachten mij uit toen ik naar Nederland ging, maar dat interesseert me niet. Je moet ambitie hebben en als je jezelf ontwikkelt kun je na één goed seizoen zomaar weer een transfer maken. Mijn droom is om in de Premier League te spelen en het nationale elftal van Engeland te halen."

Een mooi doel, maar eerst wacht zondagmiddag de Limburgse derby tegen VVV-Venlo. En wellicht dat Cox dan weer belangrijk kan zijn voor de huidige nummer elf van de eredivisie, met zijn aanvallende acties aan de linkerflank. Zoals hij dit seizoen al zo vaak belangrijk was voor Fortuna Sittard.

STER reclame