Bianca Miller en haar kinderen NOS

Het corona-steunpakket van de Amerikaanse president Biden van 1,9 biljoen dollar, leidt er ook toe dat Amerikanen een maandelijkse kinderbijslag kunnen krijgen. 300 dollar is het bedrag voor ouders van jonge kinderen, 250 dollar voor kinderen ouder dan vijf. Het is een maatregel die geldt voor een jaar, maar de Democraten hopen het permanent te maken.

Een van de mensen die daarvan profiteert, is de 31-jarige Bianca Miller. Zij is een alleenstaande moeder in een buitenwijk van Atlanta, de hoofdstad van Georgia. Voor de pandemie lukte het net om haar gezin financieel boven water te houden. Maar toen de scholen sloten vanwege de coronacrisis, kwamen haar drie dochters van 6, 9 en 11 jaar thuis te zitten. Miller kon geen kinderopvang betalen, waardoor ze moest stoppen met haar baan in een callcenter om voor haar kinderen te zorgen.

"Omdat ik geen kinderopvang had kon ik geen nieuwe baan vinden. Maar ik had een baan nodig om voor de kinderen te kunnen zorgen, zegt ze. "Het is een vicieuze cirkel waar ik onmogelijk uitkwam."

Miller vertelt dat ze pas kon gaan werken zodra haar kinderen in bed lagen:

Amerikaanse moeder: 'Ik sta sinds november in de overlevingsstand'

De eerste maanden nadat ze was ontslagen waren volgens haar ontzettend moeilijk. Ze betaalde de rekeningen van het spaargeld, dat eigenlijk bestemd was voor haar pensioen. Toen dat geld op raakte, moest haar gezin rondkomen van een werkloosheidsuitkering. "Vanaf dat moment stond ik in overlevingsmodus," zegt Miller. "Ik voelde me een slechte moeder, ook al was het niet mijn schuld. Ik deed wat ik kon."

Twee miljoen vrouwen werkeloos

Miller is niet alleen. Meer dan twee miljoen Amerikaanse vrouwen raakten door de pandemie hun baan kwijt, vaak gedwongen door de keuze tussen hun werk en de zorg voor hun kinderen.

Op donderdag tekende president Biden een nieuwe corona-noodwet. Een stimuleringspakket van 1,9 biljoen dollar, dat een uitweg biedt voor mensen als Miller. Het creëert een stelsel van sociale zekerheid waaronder een maandelijkse kinderbijslag.

Miller zal, net als miljoenen andere Amerikaanse ouders, nu maandelijkse cheques ontvangen. Deze wetgeving zal, volgens berekeningen van Colombia University, kinderarmoede in de Verenigde Staten halveren.

"Het geeft me het gevoel dat ik er niet meer helemaal alleen voor sta", zegt Miller. "Velen van ons hebben gewoon een steuntje in de rug nodig. Help me overeind en dan kan ik het zelf."

STER reclame