AFP

De internationale paardensportfederatie FEI heeft het verbod op internationale wedstrijden in elf Europese landen verlengd tot 11 april. Het verbod dat begin maart werd ingesteld vanwege een uitbraak van het zogenoemde rhinovirus zou eerst tot eind maart duren, maar de FEI acht het niet verantwoord om tegen die tijd alweer te reizen en te rijden met de paarden.

De verlenging betekent dat de wereldbekerfinales springen en dressuur, die voor begin april in het Zweedse Göteborg gepland stonden, niet door kunnen gaan. Mogelijk dat er later dit jaar nog wel een NK voor springruiters kan worden gehouden. De NK dressuur en eventing staan voor later in het jaar gepland.

"We moeten samenwerken om verdere verspreiding van dit virus tegen te gaan. De hele hippische gemeenschap moet alert zijn en alle paarden scherp onder controle houden. We verzoeken alle in Europa gehuisveste ruiters dringend om niet te reizen met hun paarden", verklaart Sabrina Ibáñez, secretaris-generaal van de FEI.

Inmiddels zijn twaalf paarden overleden als gevolg van het rhinovirus.

Besmetting in Nederland

Het rhinovirus houdt de topsport al bijna twee weken in zijn greep. Het dodelijke virus stak de kop op bij een groot concours in Valencia waar honderden paarden bij elkaar waren. Ook een Nederlands paard bleek bij terugkeer uit Valencia besmet te zijn met het rhinovirus. Volgens de Nederlandse paardensportfederatie KNHS is het paard niet ziek en is het de afgelopen periode volgens protocol geïsoleerd.

Eerder verklaarde Anky van Grunsven al het bizar te vinden dat mensen uit Valencia vertrokken zijn naar andere evenementen:

Van Grunsven: 'Bizar dat mensen uit Valencia vertrokken zijn'

Voor de bondscoach van de springruiters, Rob Ehrens, wordt het met het uitblijven van internationale wedstrijden steeds moeilijker zijn selectie voor de Olympische Spelen in Tokio rond te krijgen.

"Je probeert richting Olympische Spelen iedereen een gelijke kans te geven, ook de nieuwe combinaties. Maar het wordt lastig om met zo weinig wedstrijden die nieuwe combinaties genoeg ervaring te laten opdoen", zegt de coach in Langs de Lijn En Omstreken.

Ehrens acht de kans daarom groot dat hij voor zekerheid zal moeten kiezen. "Ik zie de bui al hangen: dat we niet veel wedstrijden krijgen om die selectie zo goed mogelijk te kunnen maken. Dan zouden we terug moeten vallen op combinaties die meer ervaring en routine hebben."

STER reclame