NOS NieuwsAangepast

NCTb: Dreigingsniveau niet aangepast

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) ziet geen reden om het dreigingsniveau in ons land aan te passen nu Osama bin Laden is gedood.

Het 'actueel dreigingsniveau' blijft de status "beperkt" houden. "Voor een verhoging van het dreigingsniveau moet er een concrete dreiging zijn en die is er nu niet", zegt coördinator Erik Akerboom.

Wel moet Nederland alert blijven, omdat terroristen elk moment en op onverwachte plekken kunnen toeslaan.

Wraak

"Helder is dat dit een belangrijke slag is die de VS heeft toegebracht". Het was duidelijk dat Bin Laden al enige tijd niet meer de operationeel leider was, maar hij was nog wel het toonaangevende symbool."

De leidersrol van Bin Laden was beperkt, omdat hij volgens Akerboom voortdurend werd opgejaagd. "Hij had weinig bewegingsruimte."

Akerboom sluit vergeldingsacties van al-Qaida niet uit. "Dit kan leiden tot emotionele reacties en wraak, vooral in landen waarin al-Qaida sterk is vertegenwoordigd."

Mijden

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor hevige anti-Amerikaanse sentimenten in de wereld. Reizigers moeten daarom voorzichtig zijn, vooral in gebieden waar de dood van Bin Laden gevoelig ligt.

Volgens de VS is het verstandig om demonstraties en bijeenkomsten in die gebieden te mijden. Amerikanen die daar zijn, wordt aangeraden om binnen te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl