FvD-leider Baudet stapt op bij Jinek
NOS Nieuws

Jinek biedt Baudet excuses aan, RTL heeft spijt van optreden Koning

RTL, de redactie van de talkshow Jinek en RTL Nieuws hebben er spijt van dat ze het optreden van Martijn Koning gisteravond niet hebben geschrapt. FvD-leider Thierry Baudet liep weg vanwege uitspraken van de cabaretier.

Baudet stapt op tijdens de bijdrage van Martijn Koning bij Jinek

In een verklaring schrijft RTL dat Koning "ondanks herhaalde verzoeken van de redactie" weigerde inzage te geven in de tekst die hij 's avonds zou uitspreken. De redactie had hierop moeten besluiten Konings optreden te schrappen, aldus RTL.

"Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd."

Koning sprak Baudet toe op diens "Joodse vriendin" en vermeende racisme. RTL neemt "volledig afstand" van de inhoud van Konings tekst. Ook laat de omroep weten dat talkshowhost Eva Jinek na de uitzending contact heeft opgenomen met Baudet om excuses te maken.

Baudet heeft nog niet gereageerd op de excuses van RTL van vanochtend.

'Nooit inzage vooraf'

De cabaretier reageerde al kort na de uitzending via Twitter op de ophef rond zijn optreden. Hij zegt zijn teksten nooit van tevoren te laten lezen, om "volledig vrij te zijn" in wat hij zegt. Koning wil tegen de NOS verder niets zeggen over het incident.

Tegen het AD zegt Koning vanmorgen dat hij "ontzettende zin had om dit stuk te doen". "Het is ontzettend mooi om een politicus aan te pakken die verschrikkelijke dingen zegt, overal mee wegkomt." Ook hier benadrukt hij dat RTL zijn tekst wilde inzien, maar dat hij dat heeft geweigerd.

Eerder nam politiek redacteur Floor Bremer van RTL al afstand van Konings woorden.

Het voortijdige vertrek van Baudet was niet het enige deel uit de talkshow dat ophef veroorzaakte. Baudets vroegere fractiegenoot Theo Hiddema is ontevreden over de wijze waarop hij in een apart verslag van Jaïr Ferwerda werd geportretteerd.

"Begrijp nu dat mevrouw Jinek mijn optreden bij Jaïr zo weergeeft alsof ik Baudet neerzet als racist. Daar gaan we weer!", twitterde Hiddema. Ook wijst hij erop dat zijn positieve opmerkingen over Baudet uit het filmpje zijn weggelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl