Ambulance ANP

Er komen veel meer 'slimme' verkeerslichten. Die springen op groen als ambulances met zwaailicht en sirene een kruising naderen, zodat ze veilig kunnen doorrijden.

Er zijn nu zo'n 800 van die lichten en demissionair minister Van Nieuwenhuizen wil dat er de komende jaren zeker 1000 bij komen.

De ambulancezorg is er blij mee. "Dit vergroot de veiligheid van de patiënt, het ambulanceteam en de andere weggebruikers. En het comfort voor de patiënt achter in de ambulance wordt vergroot omdat we door kunnen rijden en dus minder hoeven te remmen en op te trekken", zei Nadiene Toby, woordvoerder van Ambulancezorg Nederland tegen de NOS.

Waarschuwing

De apparatuur in de ambulance geeft informatie aan de verkeerslichten over de locatie, bestemming en rijrichting van de ziekenauto. Andere weggebruikers krijgen een waarschuwing via een app of via hun navigatiesysteem, zodat ze tijdig de weg vrij kunnen maken.

Dat is nuttig, want ziekenauto's worden vaak niet opgemerkt, zegt woordvoerder Toby. "Veel auto's zijn goed geïsoleerd tegenwoordig en automobilisten hebben muziek aan, niet iedereen hoort de sirenes altijd."

Van Nieuwenhuizen hoopt dat met meer slimme verkeerslichten het aantal ongelukken met ambulances fors afneemt of dat botsingen misschien wel helemaal kunnen worden voorkomen.

STER reclame