NOS Nieuws

Wekdienst 12/3: Fitnessbranche protesteert • Gebed voor coronaslachtoffers

Goedemorgen. De sportbranche demonstreert in Den Haag voor het openen van sportscholen. En bisschoppen in heel Nederland bidden voor slachtoffers van de coronapandemie.

Het is vandaag wisselend bewolkt met verspreid pittige buien, lokaal met onweer en windstoten. Bij een vrij krachtige tot harde zuidwestenwind wordt het ongeveer 9 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Bisschoppen door heel Europa bidden vandaag voor alle slachtoffers van de coronapandemie. Ook de Nederlandse bisschoppen sluiten zich aan bij het gebed voor slachtoffers van corona en hun naasten, maar ook voor zorgmedewerkers.
  • Tegenstanders van het NTR-programma 'Gewoon Bloot' bieden vandaag een petitie aan in Den Haag. Zo'n 100.000 mensen tekenden de petitie tegen het programma dat vanaf 21 maart uitgezonden zou worden en waarin kinderen worden 'blootgesteld' aan naakte volwassenen.
  • Ook de fitnessbranche demonstreert in Den Haag. Oud-topsporter Erben Wennemars overhandigt met een delegatie van fitnessondernemers, instructeurs en clubleden een brandbrief aan Haagse politici. De sportbranche eist een snelle heropening van de sportscholen.
  • Het Internationaal Olympisch Comité komt met een update over de komende Olympische Spelen in Tokio. Eerder deze week werd al bekend dat buitenlandse toeschouwers niet welkom zijn en China vaccins gaat leveren voor de olympische sporters.
  • MeerBomenNu brengt vandaag 35.000 bomen en struiken naar hun definitieve plek, als afronding van de bomenplantcampagne waarin zo'n 500.000 bomen en struiken zijn geplant. Nederland moet sneller vergroenen, vindt de organisatie.

Wat heb je gemist?

De versoepelingen van de corona-regels voor winkeliers lijken op hen een gunstig effect te hebben. De ING-bank meldt dat de waarde van pintransacties bij winkels flink is gestegen sinds 'click & collect' begon op 10 februari. De afgelopen week, sinds het invoeren van 'winkelen op afspraak' op 3 maart, groeide de waarde van de pintransacties het sterkst.

ING is de grootste bank voor consumenten in Nederland. Door de coronamaatregelen daalde de waarde van de pintransacties bij ING met 31 procent vergeleken met de tijd vóór de maatregelen. Na de versoepelingen is het cijfer nog altijd niet op het oude niveau, maar het zit inmiddels op 17 procent onder 'normaal'.

"Door corona getroffen winkeliers hebben over het algemeen nog steeds te maken met grote verliezen, maar de minnen zijn duidelijk minder dik", zegt onderzoeker Marten van Garderen van ING Economisch Bureau.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Op een Amerikaanse kunstveiling is een jpeg-document verkocht voor 69,3 miljoen dollar, omgerekend 57,8 miljoen euro. Het is voor het eerst dat een kunstwerk dat uitsluitend digitaal bestaat, zoveel geld oplevert.

Het werk, Everyday, werd gemaakt door Mike Winkelmann, een digitale kunstenaar bekend als Beeple. Het bestaat uit een collage van 5000 foto's die de kunstenaar sinds 2007 online zette. Het digitale document leverde op de veiling van veilinghuis Christie's meer geld op dan tastbare schilderijen van bekende kunstschilders zoals J.M.W. Turner, Georges Seurat en Francisco Goya.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl