Bloemen bij de herdenking van de aanslagen in 2016
NOS Nieuws

Terroristen aanslagen Brussel pleegden in 2014 'testmoord' op bejaarde

Twee van de terroristen die in 2016 een aanslag pleegden op de metro en het vliegveld van Brussel hadden vijftien maanden eerder een bejaarde Belg vermoord. Ze deden dat om te voelen hoe het was om iemand om het leven te brengen, zo blijkt uit een reconstructie van de Belgische krant De Morgen.

Het slachtoffer was de 76-jarige gepensioneerde Paul-André Vanderperren uit Brussel. Hij werd op 14 december 2014 op straat doodgeschoten toen hij op weg naar huis was nadat hij in een café een voetbalwedstrijd van zijn favoriete club Anderlecht had gezien.

De Belgische politie stond destijds voor een raadsel. Er was geen spoor van de daders en er leek ook geen enkel motief voor de moord.

Volkomen willekeurig

De Morgen stelt nu dat de moord is gepleegd door de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, die zelf omkwamen in 2016. Ze zouden hun slachtoffer willekeurig hebben gekozen. De broers waren daarvoor al op het criminele pad geraakt en hadden allebei in de jaren ervoor in de gevangenis gezeten.

Khalid kwam in 2013 vrij en zijn broer Ibrahim in 2014. Ze begonnen toen met het opzetten van een islamitische terreurcel, die de aanslagen in Parijs in 2015 en Brussel in 2016 zou plegen. De twee broers kwamen allebei om het leven bij de aanslag op de metro van Brussel.

'De 22 maart files'

Dat ze in 2014 Paul-André Vanderperren hebben vermoord, concludeert De Morgen aan de hand van het onderzoeksdossier en de verklaringen van twee terroristen die de latere aanslagen hebben overleefd.

De krant probeert in een reeks onderzoeksverhalen, genaamd 'De 22 maart files', de totstandkoming, uitvoering en nasleep van de aanslagen op de metro en het vliegveld van Brussel te reconstrueren. Vrijdag verschijnt het eerste deel van de serie. Het nieuws over de moord op Vanderperren is nu al naar buiten gebracht.

Een van de overlevende aanslagplegers heeft in 2016 verklaard dat Khalid El Bakraoui de moord aan hem heeft bekend. "Hij vertelde me dat hij en Ibrahim iemand op straat hadden doodgeschoten. Een willekeurig gekozen iemand. Ik vroeg hem wat er verder was gebeurd. Hij zei dat de politie het lichaam had geborgen en dat dat het was. Hij glimlachte toen hij me dit vertelde."

In een later verhoor verklaarde hij dat de broers "wilden testen hoe het was om iemand te vermoorden".

Destijds verscheen in de krant dat het misschien iets met drugs kan hebben te maken gehad. Komaan zeg, mijn Paul-André? Drugs?

Weduwe van Paul-André Vanderperren

De weduwe van Vanderperren zegt in De Morgen dat ze pas een jaar geleden via haar advocaat hoorde dat de broers hoogstwaarschijnlijk voor de moord op haar man verantwoordelijk zijn.

"Ergens is dat een opluchting", zegt ze. "Destijds verscheen in de krant dat het misschien iets met drugs kan hebben te maken gehad. Komaan zeg, mijn Paul-André? Drugs?"

Drie zelfmoordaanslagen

Bij de aanslagen van 22 maart in 2016 in en rond Brussel kwamen in totaal 32 mensen om het leven. Ook drie plegers van de aanslagen overleefden het niet. Het begon toen rond 08.00 uur 's ochtends twee bommen in de vertrekhal van het vliegveld Zaventem ontploften.

Ruim een uur later ontplofte een bom in een metrotrein in een tunnelbuis onder de Wetstraat, de buurt met veel gebouwen van de Belgische overheid en de Europese Unie. De aanslagen op het vliegveld en de metro waren zelfmoordaanslagen. Ibrahim el Bakroui stierf op Zaventem, zijn broer Khalid in de metro.

Bekijk hier een terugblik op de aanslagen van bijna 10 jaar geleden die Brussel en Europa schokten:

De IS-aanslagen in Brussel op 22 maart 2016

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl