President Europese Centrale Bank Christine Lagarde

ECB zet de geldkraan tijdelijk verder open

  • Eva Wiessing

    verslaggever Economie

  • Eva Wiessing

    verslaggever Economie

De Europese Centrale Bank zal de komende drie maanden "aanzienlijk" meer staats- en bedrijfsobligaties opkopen in vergelijking met eerder dit jaar. Dat heeft president Lagarde bekendgemaakt na de zeswekelijkse vergadering van het ECB-bestuur.

Het totale aankoopbedrag van 1850 miljard euro wordt niet verhoogd, maar de ECB wil wel flexibeler omgaan met de bedragen die per maand in de economie worden gepompt. De afgelopen maanden had de ECB juist minder dan gemiddeld uitgegeven. Er werd gespeculeerd dat de ECB op de rem was gaan staan uit angst dat de inflatie te hard zou stijgen, maar Lagarde maakt zich niet druk om een hogere inflatie, bleek vandaag.

Te hoge inflatie bestrijden of te hoge rente?

"De inflatie is scherp gestegen", bevestigt Lagarde. Maar dat had tijdelijke oorzaken, zoals een hogere btw in Duitsland en hogere energieprijzen. En al verwacht de ECB dat de inflatie verder zal toenemen, de centrale bank ziet dat niet als een probleem. "De inflatie kan zeker aan het einde van dit jaar best de 2 procent raken, maar daar kijken we doorheen."

Voor 2023 gaat de ECB nog altijd uit van een inflatie van 1,4 procent. "Dat is natuurlijk ver weg van ons doel van een inflatie van nabij maar onder de 2 procent."

inflatieverwachting

inflatieverwachting ECB nu
inflatieverwachting ECB afgelopen december
2021 1,5% 1%
2022 1,2% 1,1%
2023 1,4% 1,4%

Meer zorgen maakt Lagarde zich over de stijgende rente. Vooruitlopend op het omvangrijke steunpakket van de regering-Biden, stijgt vooral in de Verenigde Staten de rente op staatsobligaties. Het pakket van 1900 miljard dollar werd gisteren goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Bijna alle huishoudens kunnen rekenen op 1400 dollar; geld dat zijn weg zal vinden in de economie, waardoor de rente naar verwachting verder zal stijgen.

Dat is een risico voor de financiering van bedrijven en huishoudens, meent Lagarde. "Als een aanzienlijke en hardnekkige stijging van de marktrente ongemoeid wordt gelaten, dan kunnen alle sectoren van de economie geraakt worden. Dat is ongewenst." Het massaal opkopen van staatsleningen, zoals de ECB nu doet, drukt de marktrente.

Daft Punk

Eerder deze maand hintte ECB-bestuurder Fabio Panetta al op extra steun van de ECB. Het moest allemaal "harder, better, faster, stronger", verwees hij naar een van de populairste nummers van Daft Punk. Hoe harder de maatregelen, hoe beter het is voor de Europese economie. En hoe sneller we er komen, hoe sterker de groei, zo legde hij uit.

De president van de ECB beaamde dat vanmiddag volmondig. De Française zei verder verrukt te zijn dat Panetta een Franse band citeerde. "En als ik u vertel dat we morgen al in actie komen, dan klopt dat helemaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl