Het AstraZeneca-vaccin
NOS NieuwsAangepast

EMA en CBG zien geen verband tussen trombosegevallen en AstraZeneca-vaccin

Het Europese medicijnagentschap EMA heeft geen aanwijzingen dat er een verband is tussen het vaccin van AstraZeneca en gevallen van trombose. Denemarken en een aantal andere Europese landen besloten vandaag uit voorzorg de vaccinaties op te schorten na een aantal gevallen van trombose. Het EMA zegt de berichten te kennen en te onderzoeken. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de trombosegevallen door het vaccin zijn veroorzaakt, zegt de EMA in een verklaring.

De veiligheidscommissie PRAC van het EMA kijkt naar alle meldingen, maar in de tussentijd kan het vaccin gewoon worden toegediend. Het EMA zegt dat het aantal trombosegevallen bij gevaccineerden niet hoger is dan onder de hele bevolking. De voordelen van vaccinatie wegen volgens het EMA nog steeds op tegen de nadelen.

Het EU-medicijnagentschap benadrukte gisteren, naar aanleiding van trombosegevallen in Oostenrijk, al dat niets erop wijst dat de oorzaak bij het vaccin gezocht moet worden.

Deze mensen in Breda werden vandaag ingeënt met het AstraZeneca-vaccin:

'Ik wil me er niet zo druk om maken'

Eerder vandaag meldde het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, CBG, ook al dat de in Denemarken gemelde trombosegevallen hoogstwaarschijnlijk niet zijn gerelateerd aan het AstraZeneca-vaccin. Trombose en longembolie zijn geen bekende bijwerkingen van het coronavaccin, zegt zowel EMA als CBG.

Minister De Jonge ziet dan ook geen reden om nu te stoppen met het vaccineren met AstraZeneca.

Denemarken maakte vandaag bekend het inenten met het AstraZeneca-vaccin twee weken op te schorten vanwege enkele gevallen van trombose en longembolie na vaccinatie. Ook IJsland, Noorwegen en Italië hebben het gebruik van AstraZeneca tijdelijk stopgezet.

Ton de Boer van het CBG ziet geen reden tot zorg:

'Ik denk niet dat je je ongerust hoeft te maken'

Als er miljoenen en miljoenen mensen worden gevaccineerd zoals nu het geval is, dan kun je dergelijke meldingen verwachten", zegt CBG-voorzitter Ton de Boer tegen de NOS. "Er lijkt geen oorzakelijk verband te zijn. Er is geen reden voor ongerustheid, maar we moeten wel waakzaam blijven."

In Nederland is er één melding van trombose bij bijwerkingencentrum Lareb gemeld. Dat geval bleek niet ernstig te zijn.

In zeven landen worden miljoenen mensen gevolgd in een Europees onderzoek naar een mogelijke relatie tussen trombose en vaccineren, zegt De Boer van het CBG. Ze worden gemonitord vóór en na de prik. Hij verwacht dat de onderzoeksgegevens uiteindelijk het gewenste inzicht bieden in de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl