NOS | ANP

Goedemorgen! Naar verwachting keurt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het Leidse coronavaccin Janssen goed. En kermisexploitanten voeren opnieuw actie op diverse plekken in het land.

De wekdienst liever luisteren?

Het weer: het wordt een onstuimige dag, met zware tot zeer zware windstoten. Soms flink veel regen en er is kans op onweer en hagel. Het wordt zo'n 10 tot 12 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Naar verwachting keurt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen goed. In het tweede kwartaal verwacht Nederland 3 miljoen doses van het vaccin.
  • Kermisexploitanten voeren op diverse plekken in het land opnieuw actie. Ze willen dat de overheid meer voor ze doet in coronatijd.
  • In Japan wordt herdacht dat tien jaar geleden een tsunami, veroorzaakt door een zware aardbeving, grote delen van het land trof. In Fukushima, waar een grote kerncentrale stond, leidde het tot een kernramp.

Wat heb je gemist?

Als alle Amerikanen zijn ingeënt tegen het coronavirus wil de VS het overschot aan ingekochte vaccins delen met andere landen. Volgens president Biden is iedereen pas veilig als de hele wereld veilig is. Hij wil eerst voor de Amerikanen zorgen en daarna de rest van de wereld proberen te helpen. Biden heeft beloofd dat er in mei voldoende vaccins zijn voor alle 260 miljoen volwassen Amerikanen.

De president voegde eraan toe dat de VS al vier miljard dollar in het Covax-programma heeft gestopt. Met dat initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de internationale organisatie Gavi krijgen 92 armere landen toegang tot gedoneerde vaccins.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De voormalige Amerikaanse presidenten Jimmy Carter, Bill Clinton, George Bush en Barack Obama en hun echtgenotes doen mee aan een reclamecampagne waarin ze Amerikanen oproepen om zich te laten vaccineren.

In een van de spotjes spreken Clinton, Bush en Obama het volk toe vanaf het Arlington Memorial Amphitheater, net als tijdens de tv-special Celebrating America na de inauguratie van president Biden. In het tweede spotje vertellen de ex-presidenten waarom ze zich laten inenten. "Ik wil weer aan het werk en weer overal heen kunnen", zegt Clinton. Obama wil zijn schoonmoeder weer kunnen omhelzen en Bush kijkt ernaar uit weer in een vol Texas Ranger Stadium te zitten. De 96-jarige Carter zegt de prik te willen "om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze pandemie".

"Het is nu aan jullie", zegt Carter. Het spotje eindigt met een oproep van Bush ("Rol je mouwen op en draag je steentje bij") en Clinton: "This is our shot."

Bekijk hier de video:

Fijne dag!

STER reclame