Chantal de Vries werd in de Kerstnacht van 2019 doodgestoken in Hengelo Familie De Vries

Een van de vaste begeleiders van Wim V., de psychiatrisch patiënt die veroordeeld is voor de moord op een 27-jarige vrouw uit Hengelo tijdens de Kerstnacht van 2019, had eerder dat jaar meerdere keren messen in V.'s appartement aangetroffen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport, deels in het bezit van RTV Oost.

Tot nu toe werd altijd aangenomen dat V.'s messen pas werden gevonden toen de politie kort na de moord huiszoeking verrichtte in zijn appartement. In de woning vonden agenten toen meerdere messen, net als een hoeveelheid kinderporno.

Uit het vertrouwelijke rapport blijkt nu dus dat er al eerder vondsten waren. Het rapport vermeldt niet of de ontdekkingen van V.'s vaste begeleider schriftelijk zijn vastgelegd of zijn gemeld bij de leiding van de zorginstelling.

V. woonde sinds zijn achttiende, samen met vier anderen, in een woning in zijn geboorteplaats Almelo. De woning hoorde bij een zorginstelling en de bewoners werden er 24 uur per dag begeleid en in de gaten gehouden.

In de woning had V. aanvankelijk een messencollectie in een vitrine liggen. Later werden de wapens in een kluis gelegd en mocht hij de messen soms aanraken en schoonmaken.

Nadat de organisatie achter dit project failliet was gegaan, moest V. in de zomer van 2019 verhuizen naar een appartement in Hengelo, waar hij viel onder een andere zorginstelling. In het appartement had iedereen zijn eigen kamer, maar zonder vaste begeleiding.

Onveilig gevoel

In dit appartement had een begeleider een aantal keer meerdere messen zien liggen. Toen de begeleider V. daarop aansprak, antwoordde hij dat hij was bedreigd en zich daarom onveilig voelde.

Het is onduidelijk of de gevonden messen in Hengelo dezelfde waren als de messen die in Almelo achter slot en grendel voor hem werden bewaard, of dat V. intussen nieuwe had gekocht.

De ouders van het slachtoffer zijn geschokt dat er bij V. eerder messen zijn gevonden. "Ik krijg hier koude rillingen van", zegt moeder Herriët de Vries tegen RTV Oost. "Het lijkt er steeds meer op dat hier fout op fout is gestapeld. Als de verantwoordelijke personen gewoon goed hun werk hadden gedaan, had onze dochter nog rond kunnen huppelen."

STER reclame