NOS NieuwsAangepast

Bin Laden gedood in Pakistan

Osama bin Laden is dood. Hij is door Amerikanen gedood in een huis vlak bij de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. President Obama heeft zijn dood om 05.36 uur bevestigd.

Bin Laden verbleef in een villa van twee verdiepingen in Abbottabad, een legerplaats in Noordwest-Pakistan. De terroristenleider zou zich niet hebben willen overgeven en twee keer in zijn hoofd zijn geschoten door Amerikaanse elite-militairen. Eén van zijn zoons en drie lijfwachten zouden ook zijn gedood.

De Amerikaanse operatie tegen Osama bin Laden is uitgevoerd met vier helikopters. Eén helikopter zou bij de actie zijn neergehaald door lijfwachten van Bin Laden, maar aan Amerikaanse zijde zijn geen slachtoffers gevallen.

Moslimregels

De militairen zouden het lijk van Bin Laden hebben meegenomen naar Afghanistan, waar werd vastgesteld dat het inderdaad om de terroristenleider ging. Daarna maakte president Obama het nieuws wereldkundig. Het lijk is volgens moslimregels behandeld.

Obama zei in een korte toespraak tot het Amerikaanse volk dat veiligheidsdiensten Bin Laden in augustus op het spoor kwamen. Pas afgelopen week werd duidelijk waar hij zich precies bevond en gaf Obama groen licht voor het opzetten van een operatie.

'Historische dag'

Obama spreekt van een historische dag, waarop het recht zijn loop heeft gehad. Hij herhaalde dat Amerika niet in oorlog is met de islam.

De oud-presidenten George W. Bush en Bill Clinton hebben Obama gefeliciteerd met de dood van Bin Laden.

Veel mensen trokken naar het Witte Huis om de dood van Bin Laden te vieren. Ze zongen het Amerikaanse volkslied en zwaaiden met de Stars and Stripes.

In reactie op het doden van Bin Laden hebben Amerikaanse ambassades uit voorzorg de beveiliging opgevoerd. Amerikanen in het buitenland krijgen het advies voorzichtig te zijn vanwege mogelijke vergeldingsacties.

Meest gezochte terrorist

Osama bin Laden is de leider van al-Qaida en de meest gezochte terrorist ter wereld. Na de aanslagen van 11 september 2001 vielen de Verenigde Staten Afghanistan binnen. Ze hoopten Bin Laden daar te vinden.

De geboren Saudi-Arabiër wordt verder verantwoordelijk gehouden voor aanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998. Daarbij kwamen 231 mensen om het leven. Ook zou Bin Laden achter de aanslag op het marineschip USS Cole in 2000 zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl