Federer nog vol vraagtekens: 'Veel vragen over hoe m'n lichaam gaat reageren'

Zonder verwachtingen spelen en pijnvrij blijven. Met die instelling maakt Roger Federer deze week op het ATP-toernooi in Doha na dik een jaar afwezigheid zijn rentree in het internationale tennis.

De 39-jarige Zwitser speelde in januari 2020 op de Australian Open zijn laatste officiële partij, waarna een dubbele knieoperatie hem veertien maanden langs de kant hield.

Op een persconferentie, daags voor de start van het toernooi in Doha, vertelde Federer dat hij tijdens zijn revalidatie nooit heeft overwogen om zijn loopbaan te beëindigen. "Ik heb het gevoel dat er nog steeds veel in het vat zit".

Maar ja, die knie. Het woord kwam veelvuldig voorbij in Federers vooruitblik op zijn seizoen. "De komende maanden worden interessant hoe de knie gaat reageren op het vele reizen, een lange partij of zelfs een vijfsetter", aldus de Zwitser. "Ik had ook geen idee hoe mijn knie zou reageren tijdens het herstel. Ik kan er eigenlijk pas in het najaar echt een oordeel over geven."

De twintigvoudig grandslamkampioen hoopt nu vooral wedstrijdritme op te bouwen. "Ik moet nog sterker en fitter worden. De verwachtingen voor deze week zijn in ieder geval zeer laag", temperde Federer alvast het enthousiasme. "Het zal ook weer even duren voordat ik in vorm ben. Ik hoop in ieder geval op Wimbledon honderd procent te zijn."

De Zwitser heeft nog even: het grandslamtoernooi in Londen begint op 28 juni. Federer speelt deze week in Doha en neemt volgende week ook deel aan het toernooi in Dubai. Hij heeft nog niet besloten hoe zijn gravelseizoen, dat in april en mei plaatsvindt, eruit gaat zien.

Federer slaat zich warm in aanloop naar ATP-toernooi Doha Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Federer stond ook even stil bij de prestatie van zijn rivaal Novak Djokovic, die zich met ingang van maandag voor de 311de week de nummer één van de wereld mag noemen. De Serviër is daarmee recordhouder en heeft Federer (310 weken) van de troon gestoten.

'Prachtige discussie'

Het maakt de discussie over de beste mannelijke tennisser ooit, met Rafael Nadal erbij, nog heviger. "Het is een prachtige discussie", vindt Federer. "Het is fantastisch wat Novak in Australië heeft gedaan en Rafa op Roland Garros. Zij zijn immers ook geen 25 jaar meer."

"Beiden zitten nog steeds op de top van hun kunnen. Dat is fantastisch voor het tennis. Voor mij is het nu belangrijker om fit te worden, dan om records te verbeteren."

De verwachting is dat Federer in Doha komende dinsdag of woensdag voor het eerst in actie komt.

ATP wereldranglijst - meeste weken op nummer 1

311 Novak Djokovic
310 Roger Federer
286 Pete Sampras
270 Ivan Lendl
268 Jimmy Connors
209 Rafael Nadal

STER reclame