AFP

Goedemorgen! De brancheorganisatie voor non-foodwinkeliers stapt naar de rechter voor versoepeling van de coronamaatregelen. In Amerika start het proces tegen de agent die zijn knie op de nek van George Floyd zette.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Veel bewolking, maar vanmorgen regionaal ook nog even wat ruimte voor de zon. Vooral later vandaag in het noorden en westen van het land wat regen. Er staat weinig wind en het wordt een graad of 7. Na vandaag volgen een paar wisselvallige dagen met zo nu en dan regen en soms ook veel wind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De brancheorganisatie voor non-foodwinkeliers stapt naar de rechter voor versoepeling van de coronamaatregelen. Via een kort geding eisen horeca, winkeliers en zonnebankstudio's volledige heropening van 15.000 winkels.
  • In Minneapolis in de VS begint het proces tegen Derek Chauvin. Hij is de agent die minutenlang zijn knie op de nek van George Floyd zette, wat leidde tot zijn dood. En tot een golf van protesten tegen politiegeweld.
  • Vanavond is er opnieuw een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge over de coronamaatregelen. Het kabinet zal volgens ingewijden geen versoepelingen bekendmaken, maar treft wel voorbereidingen om over drie weken de samenleving meer lucht te geven. Het negatief reisadvies wordt verder verlengd tot 15 april, en zwemles wordt mogelijk vanaf half maart.

Wat heb je gemist?

Het zoontje van prins Harry en Meghan Markle kreeg geen prinselijke titel van het Britse koningshuis vanwege zijn mogelijk donkere huidskleur. Dat is een van de beschuldigingen die Markle, de echtgenote van prins Harry, uit in een langverwacht interview met Oprah Winfrey.

"Er werd gelogen om andere leden van de familie te beschermen. Maar ze waren niet bereid om de waarheid te zeggen om mij en mijn man in bescherming te nemen." Volgens Markle leidde de situatie tot een verslechtering van haar geestelijke gezondheid en had ze suïcidale gedachtes.

Markle had geen idee wat haar te wachten stond toen ze in 2018 met prins Harry trouwde, vertelt ze. Harry bevestigde dat er geen enkele hulp voor haar kwam vanuit zijn familie. "We zijn vertrokken vanwege een gebrek aan steun en begrip", verklaarde hij hun besluit om zich los te maken van de koninklijke familie.

Ook maakte het stel, dat nu in de VS woont, bekend dat ze een dochter verwachten.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Op spitzen dansen is maar weinig mensen gegeven. Op een bevroren meer lijkt dat helemaal onmogelijk. Toch deed de Russische ballerina Ilmira Bagautdinova dat. Ze danste scènes uit Tsjaikovski's Zwanenmeer op de bevroren Golf van Finland bij een temperatuur van -15 graden. Ze deed het uit protest tegen de geplande bouw van een haven bij een populair strand, zo'n 100 kilometer van Sint-Petersburg.

Tegen de BBC zei Bagautdinova te hopen dat haar optreden echte zwanen zal redden die in de baai nestelen.

De ballerina danst het Zwanenmeer in de vrieskou shot uit video Ilmira Bagrautinova

Fijne dag!

STER reclame