Beelden van de lokale tv-zender Reuters

Bij zeker vier grote explosies op een militaire basis in Equatoriaal-Guinea zijn doden en gewonden gevallen. De explosies vonden plaats in de kustplaats Bata in het West-Afrikaanse land. "De impact van de explosies leidde tot schade in bijna alle huizen en gebouwen in Bata", zei president Obiang in een verklaring.

Er is onduidelijkheid over het aantal doden en gewonden. Volgens het ministerie van Defensie zijn minstens twintig mensen omgekomen en zijn zeker 600 mensen gewond geraakt. Eerder sprak het ministerie van Volksgezondheid nog van zeventien doden en de president zei dat vijftien mensen het niet hebben overleefd.

Een onveilige opslag van dynamiet is de oorzaak van de ontploffingen, aldus de president. Een defensiemedewerker zei eerder al tegen het televisiestation dat de autoriteiten een terroristische aanslag uitsluiten.

Ziekenhuizen overvol

Op televisie waren beelden te zien van slachtoffers die uit het puin werden gehaald. Sommige lichamen waren in lakens gewikkeld. De tv-zender roept kijkers op om bloed te doneren en zegt dat de ziekenhuizen worden overspoeld met gewonden.

De nationale tv liet beelden zien van de enorme ravage:

Doden en gewonden na reeks explosies in Equatoriaal-Guinea

Pick-uptrucks reden af en aan naar het ziekenhuis met slachtoffers. Onder hen waren ook kinderen. De gewonden lagen voor de deur van het ziekenhuis omdat er binnen geen plek meer was.

Gedupeerd door gevolgen pandemie

De explosies zijn een nieuwe tegenslag voor de voormalige Spaanse kolonie die al zwaar getroffen wordt door de pandemie. De economie van Equatoriaal-Guinea heeft het zwaar te verduren. Door de daling van de prijs van ruwe olie vallen de olie-inkomsten veel lager uit. Driekwart van de inkomsten van het land komen uit de olieproductie.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya zegt op Twitter "met bezorgdheid de situatie in het land te volgen".

STER reclame