NOS Wielrennen

Sam Bennett sprint oppermachtig naar zege in openingsrit Parijs-Nice

Samenvatting: Bennett sprint oppermachtig naar zege

De eerste etappe van Parijs-Nice is zondag gewonnen door Sam Bennett. De Ierse coureur van Deceuninck-QuickStep was oppermachtig in de massasprint en verschalkte Arnaud Démare en Mads Pedersen.

Primoz Roglic is favoriet voor de eindzege van de achtdaagse koers naar de zon. De kopman van Jumbo-Visma rijdt deze week in Frankrijk zijn eerste race sinds het winnen van de Vuelta a España in oktober en finishte zondag veilig in de buurt van andere kanshebbers.

Roglic' ploeggenoot Sam Oomen was de beste Nederlander in de openingsrit van de 79ste editie van Parijs-Nice. De nieuwe renner van de Nederlandse ploeg finishte als 24ste en kreeg dezelfde tijd als winnaar Bennett.

Brutale vluchter

De eerste etappe kende de start en finish in Saint-Cyr-l'École, zo'n 25 kilometer ten westen van Parijs. De renners moesten twee keer een omloop van ongeveer tachtig kilometer afleggen, met daarin twee beklimmingen van de derde categorie.

De openingsrit was een prooi voor de sprinters, die zich de hele dag in het peloton schuil hielden. Dat rekende op minder dan dertig kilometer van de meet het kopgroepje van vier in: Lotto-Soudal-renners Philippe Gilbert en Stefano Oldani, Anthony Perez (Cofidis) en de brutaalste van het stel, Fabien Doubey (Total Direct Energie).

De Fransman probeerde zondag al na zestien kilometer het onmogelijke door solo het avontuur op te zoeken. Hij werd vijf minuten gegund door het peloton, maar in het tweede deel van de etappe slonk zijn voorsprong gestaag.

De Fransman Fabien Doubey zoekt in de openingsrit van Parijs-Nice brutaal de aanval

Richie Porte, winnaar van Parijs-Nice in 2013 en 2015, kende een zware dag. De 36-jarige Australiër reed zijn eerste koers voor zijn nieuwe ploeg Ineos, maar viel met nog dertig kilometer te gaan. Hij probeerde het nog, maar stapte uiteindelijk toch af.

Met nog ruim vijftien kilometer te gaan, aan de voet van de listige Côte de Chateaufort, schroefde het peloton het tempo flink op. In de slotfase kozen de sprintersploegen een gunstige positie aan kop voor de oplopende sprint in de laatste paar honderd meter.

Bora-Hansgrohe trok de sprint aan voor Pascal Ackermann, maar Bennett stoof er met grote overmacht langs. Achter hem finishten Démare (Groupama-FDJ) en Pedersen (Trek-Segafredo) als tweede en derde. Het was Bennetss derde WorldTour-zege van het seizoen, na twee overwinningen in de Ronde van de Emiraten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl