Shorttrackster Suzanne Schulting heeft met de Nederlandse ploeg voor het eerst de wereldtitel behaald op de aflossing. Daarmee zette ze de kroon op haar wereldkampioenschap in Dordrecht.

Bekijk hieronder de race en de reactie van de vrouwenploeg:

Ook de Nederlandse mannen, die met een goede aflossing hun teleurstellende individuele toernooi nog glans gaven, reden naar de wereldtitel.

Met Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof op het ijs reed de Nederlandse vrouwenploeg van begin tot eind aan de leiding. In het verloop van de race werd de marge op Frankrijk en het Russische kwartet groter en groter, terwijl de Italianen zichzelf na een valpartij hadden uitgeschakeld.

Ook de Russinnen gingen onderuit en Frankrijk, de regerend Europees kampioen, was bij lange na niet bij machte om Nederland van de wereldtitel af te houden.

Bekijk hieronder de race en de reactie van de mannenploeg:

Bij de mannen nam het oranjekwartet met Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma en Jens van 't Wout, aan het begin van de race ook meteen de leiding

Regerend olympisch kampioen Hongarije kon tien ronden voor het einde de wereldtitel al vergeten door een val. De Italianen hadden zichzelf toen al uitgeschakeld, waardoor Oranje alleen nog de Russen achter zich moest houden.

Itzhak de Laat mocht het karwei als slotrijder afmaken en dat deed hij met verve. In de laatste ronden nam hij afstand van de Russen (zonder Jelistratov) en daarmee sloot hij zijn tegenvallende individuele toernooi af met een wereldtitel. De Russen werden na afloop ook nog gediskwalificeerd.

Vijfde gouden medaille Schulting

Schulting had in Dordrecht al een perfect individueel toernooi achter de rug. In elke race van elke afstand eindigde ze als eerste.

Het leverde haar drie wereldtitels op en daarmee ook de zege in het allroundklassement. Met ook nog eens een overwinning in de superfinale, onderschreef ze haar dominantie.

Bekijk hieronder de individuele wereldtitels van Schulting:

In tegenstelling tot Schulting reden de Nederlandse mannen individueel een teleurstellend WK. De Laat veroverde zaterdag wel zilver op de 1.500 meter, maar in het klassement kwam hij na een val op de 500 meter en een mislukte 1.000 meter niet verder dan de vijfde plaats.

Sjinkie Knegt, die zijn rentree op een WK maakte sinds zijn ongeluk waarbij hij twee jaar geleden zware brandwonden opliep, wist zich niet te plaatsen voor een individuele finale.

De Nederlandse mannen veroverden in 2017 voor het laatst de wereldtitel op de aflossing. Knegt, Breeuwsma en De Laat waren er toen ook al bij.

Titelverdedigers ontbreken

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen was titelverdediger Zuid-Korea niet aanwezig. De Koreanen zijn net als de Chinezen en Japanners niet naar Dordrecht afgereisd vanwege het coronavirus.

STER reclame