Slecht weekend hockeyers met twee nederlagen, vrouwen winnen wél van Duitsland

Samenvatting: hockeyers verliezen voor tweede keer op rij van Duitsland

Het was een pijnlijk weekend voor de Nederlandse hockeyers: twee keer ging de ploeg ten onder tegen Duitsland in de Pro League. Nadat zaterdag met 4-2 was verloren, ging Oranje zondag met 3-1 onderuit in het Wagener Stadion in Amstelveen.

Nederland stond voor dit weekend al ruim achter op koploper België in de Pro League, maar had ook vier duels minder gespeeld. Na twee wedstrijden is de achterstand van veertien punten echter niet geslonken. Oranje heeft nu nog twee duels minder gespeeld dan de Belgen.

5. India 6-10

Duitsland kwam zondag wat gelukkig op voorsprong via Justus Weigand. Nederland zocht de gelijkmaker vervolgens, maar had het bij vlagen ook lastig tegen de Duitsers, die voor rust vijf strafcorners kregen.

Maar doelman Pirmin Blaak, die maandag 33 wordt, toonde zijn klasse in een voor hem bijzondere wedstrijd. Het affiche van zondag was namelijk Blaaks honderdste interland. Zijn eerste wedstrijd in het shirt van Oranje was in januari 2011.

Pirmin Blaak bij een interland van Oranje in oktober vorig jaar

Na rust lukte het Oranje wel om het spel naar zich toe te trekken, met de gelijkmaker tot gevolg. Seve van Ass zette de aanval helemaal zelf op, nam een vrije bal net buiten de cirkel snel en joeg de 1-1 binnen.

Op jacht naar revanche na de nederlaag van zaterdag zocht Nederland de overwinning, maar juist Duitsland vond de treffer via opnieuw Weigand. In ondertal nota bene. Hij draaide in de cirkel weg bij Bjorn Kellerman en maakte 2-1.

In de slotminuten trachtte Oranje in een alles-of-niets-poging de gelijkmaker te forceren, om zo shoot-outs af te dwingen. Doelman Blaak werd naar de kant gehaald, waardoor Oranje een extra veldspeler had. Maar Duitsland profiteerde van het feit dat het doel leeg was en maakte er 3-1 van.

Vrouwen wél succesvol

In tegenstelling tot de mannen kenden de Nederlandse vrouwen wél een goed weekend. Ook zij speelden twee keer tegen Duitsland in Amstelveen en beide wedstrijden werden gewonnen. Nadat zaterdag een 2-1 zege werd geboekt, versloeg Oranje de Duitsers zondag opnieuw: 3-0.

Samenvatting: hockeysters Oranje verslaan Duitsland zonder problemen: 3-0

De ploeg van Alyson Annan, die zaterdag haar 100ste overwinning als bondscoach boekte in 120 interlands, gaat na acht gewonnen wedstrijden in tien duels fier aan de leiding in de Pro League.

Top-5 Pro League vrouwen

1. Nederland 10-29
2. Argentinië 8-17
3. Nieuw-Zeeland 8-14
4. Groot-Brittannië 8-11
5. Australië 6-9

Nederland kende zondag weinig problemen met de Duitse tegenstander, een van de grote concurrenten voor olympisch goud in Tokio komende zomer. Al na een paar minuten kwam Oranje op voorsprong. Na voorbereidend werk van Marloes Keetels en Lidewij Welten tipte Pien Dicke van dichtbij haar tweede interlandtreffer binnen.

Oranje ging na rust op zoek naar de verdubbeling van de score. Caia van Maasakker vond uit een strafcorner de paal en zou later de bal opnieuw uit een strafcorner ook nog vol tegen de lat jagen.

Daarvoor scoorde aanvaller Welten uit een harde backhand: 2-0. Diezelfde Welten maakte er ook nog 3-0 van, na een snelle tegenaanval. Het was haar 86ste goal in het shirt van Oranje.

Bekijk hier de samenvattingen van de duels van de vrouwen (2-1 winst) en de mannen (4-2 nederlaag) tegen Duitsland op zaterdag.