De begrafenis van 'Angel' Ma Kyal Sin werd donderdag massaal bijgewoond AFP

De autoriteiten in Myanmar hebben het lichaam van de 19-jarige demonstrant Ma Kyal Sin laten opgraven voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Volgens staatszender MRTV blijkt uit de autopsie dat ze niet is gedood door een politiekogel.

Kyal Sin, beter bekend als Angel, zoals ze zichzelf in het Engels noemde, was de afgelopen tijd uitgegroeid een icoon voor de protestbeweging tegen de staatsgreep en het geweld in Myanmar. Ze droeg tijdens de protesten een shirt met de tekst 'Everything will be OK'.

Woensdag werd ze doodgeschoten tijdens een confrontatie met de politie. Op foto's is te zien hoe ze wegdook toen de politie het vuur opende op betogers. Kort daarna werd ze door een kogel in het hoofd geraakt. Ze overleed ter plekke.

Op foto's is te zien dat Kyal Sin dekking zocht toen de politie het vuur opende Reuters

De dood van Kyal Sin leidde tot woede onder de betogers. Bij haar begrafenis waren honderden mensen aanwezig. Ze zeggen dat het regime probeert te verhullen dat de vrouw door de ordetroepen is gedood.

De staatstelevisie meldde vandaag dat haar lichaam in het bijzijn van de politie, een rechter en artsen is opgegraven voor onderzoek. De artsen vonden een wond in het achterhoofd en een stuk lood van 1,2 bij 0,7 centimeter, en zeiden dat het verschilde van de kogels die de politie gebruikt. Ook stond Kyal Sin tegenover de politie terwijl ze van achteren werd geraakt, stelt MRTV. De zender concludeert dat "daarom kan worden aangenomen dat degenen die geen stabiliteit willen de aanslag hebben uitgevoerd".

Betogers die bij Kyal Sin waren toen ze omkwam, weerspreken die lezing. Ze zeggen dat er tijdens het fatale schot met scherp op hen geschoten werd door de politie. Op twee foto's van persbureau Reuters, genomen vlak voordat ze werd geraakt, is te zien dat ze haar gezicht van de ordetroepen heeft afgewend.

Volgens de staatstelevisie hebben de autoriteiten de familie van Ma Kyal Sin om toestemming gevraagd om het lichaam op te graven, maar het is niet duidelijk of die toestemming ook is gegeven. Na de autopsie is de vrouw herbegraven en werd het graf met cement afgedekt.

STER reclame